Uspešni so bili tako na Obali kot v naravnih zdraviliščih, na Bledu, v nekaterih gorskih središčih in v prestolnici, kjer so ustvarili okoli 1,2 milijona turističnih nočitev, kar je kar 17 odstotkov več kot lani.

Z dobrimi 11 odstotki več tujih turistov in s 7,5 odstotka več tujih prenočitev v prvih enajstih mesecih se slovenski turizem uvršča nad evropsko povprečje. Priliv iz naslova izvoza potovanj v prvih desetih mesecih lanskega leta je znašal že 1,87 milijarde evrov, kar je v primerjavi z enakim obdobjem leto prej 10,6 odstotka več. »Za slovenski turizem je leto 2015 pomembno, saj pomeni tudi leto osamosvojitve in reorganizacije Slovenske turistične organizacije (STO). Prav tako smo uspešno izvedli najobsežnejšo promocijsko kampanjo v zgodovini slovenskega turizma na ključnih tujih trgih,« ocenjuje dosežke Maja Pak, v. d. direktorja STO.

Dve milijardi evrov iztržka

Ali je leto 2015 rekordno tudi po tem, da je turistični priliv presegel dve milijardi evrov? Eva Štravs Podlogar, v. d. generalnega direktorja direktorata za turizem in internacionalizacijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je prepričana, da je. »Na podlagi podatkov o turističnem prometu v enajstih mesecih lanskega leta lahko trdim, da je bilo leto 2015 na področju turizma izjemno uspešno, celo rekordno. Presegli smo magično mejo desetih milijonov prenočitev in dveh milijard evrov iz naslova izvoza potovanj. Ti podatki nas še utrjujejo v prepričanju, da je turizem v Sloveniji izjemno pomembna gospodarska panoga. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je smer trajnostnega razvoja turizma, ki smo jo ubrali, prava. Na našem ministrstvu bomo v tem letu bistveno povišali sredstva za promocijo slovenskega turizma. Več sredstev bo vložek v velik potencial, ki ga slovenski turizem še ima, hkrati pa bo to velika zaveza k uspehu v prihodnje.«

Rekord Kranjske Gore

Ljubljana je raven milijon prenočitev presegla že oktobra, pravi Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, decembra pa so turisti ustvarili kar 20 odstotkov več prenočitev kot decembra predlani. Solidno rast turističnih prenočitev (za kar 17 odstotkov) so dosegli tudi v Bohinju. Blejske turistične delavce razveseljuje, da na Bledu prenoči vedno več domačih in zlasti tujih turistov. In z rekordom vse od osamosvojitve Slovenije se lahko pohvalijo še v Kranjski Gori, kjer so imeli skoraj pol milijona prenočitev. Nekaj več kot Ljubljana sta imela v minulem letu turističnih prenočitev Portorož in Piran, od tega dobrih 1,1 milijona hotelskih. Po besedah Iztoka Altbauerja , direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, pod streho katere je 14 zdravilišč in term, so leto sklenili rekordno. Zasedenost je med decembrskimi prazniki dosegla vrhunec, saj so bila zdravilišča polno zasedena. Več kot polovica gostov je bila domačih, med tujimi pa že tradicionalno največ Italijanov, Avstrijcev, Nemcev, Hrvatov, Srbov in Rusov.