Nemčijo v zadnjih dneh pretresajo poročila in pričevanja o grozljivih napadih na ženske, ki so jih 31. decembra lani, med praznovanjem vstopa v novo leto, izvedli mladeniči na trgu med glavno železniško postajo in katedralo v Kölnu. Kölnska policija za zdaj ni identificirala nobenega storilca, je na današnji že drugi zaporedni novinarski konferenci v dveh dneh na to temo dejal vodja kölnske policije Wolfgang Albers. Potrdil pa je, da so bili v nasilje vpleteni mladeniči, stari od 18 do 35 let, in da naj bi bili severnoafriškega rodu. Slednje sklepajo tako iz dognanj policistov, ki so bili navzoči na terenu med divjanjem več kot tisoč vinjenih nasilnežev, in iz pričevanj žrtev. O podobnih nasilnih napadih na ženske poročajo tudi iz Hamburga in Stuttgarta.

Doslej je policija v Kölnu prejela 90 prijav žrtev, a število iz dneva v dan narašča, zato sklepajo, da bo prijav v prihodnjih dneh še več. Žrtve so večinoma prijavile rope torbic, denarja in mobilnih telefonov, a vsaj četrtina jih je prijavila tudi spolno nasilje, ena pa posilstvo. Nemški mediji so doslej objavili več grozljivih izpovedi žensk, ki so se znašle sredi divjanja množice. Osemindvajsetletna Katja L. je grozljivo izkušnjo opisala za kölnski Express. »Ko smo zapustili železniško postajo, smo bili zelo presenečeni nad množico, ki nas je tam pričakala. Šlo je izključno za tujce. Tekli smo skozi množico moških, ki so naredili koridor. Nenadoma sem začutila roko na svoji zadnjici, nato na prsih, na koncu povsod. Bilo je grozljivo. Čeprav smo kričali in udarjali na vse strani, niso odnehali. Bila sem obupana. Na 200 metrih so me zgrabili najmanj stokrat,« je za časnik pripovedovala 28-letnica, ki je na proslavljanje prišla s še tremi prijatelji. Nasilni mladeniči so za ženskami kričali »kurba, kurba« ter z njih trgali nogavice in spodnjice, so pripovedovale obupane ženske.

Pet aretiranih

»Gre za povsem novo dimenzijo kriminala,« je že v ponedeljek ocenil Albers. Policijska preiskava je v polnem teku, dosedanja rekonstrukcija dogajanja na 31. december pa kaže, da so se nasilni mladeniči začeli na trgu med glavno železniško postajo in stolno cerkvijo množično zbirati okoli 21. ure. V ljudi, ki so želeli proslaviti vstop v novo leto, so metali pirotehnična sredstva. Bili so močno opiti in agresivni. Skupina je v nekaj urah narasla v večkottisočglavo množico. Policija je bila o nasilju obveščena, zaradi česar je nekaj po polnoči tudi zaprla območje in stopnišče pred železniško postajo. V noči na 3. januar je policija zaradi nasilja in tatvin aretirala pet oseb, a še ni jasno, ali so bili povezani z množico nasilnežev iz silvestrske noči.

Kölnska policija pojasnjuje, da s tovrstnim nasiljem doslej niso imeli opraviti in da jih je povsem presenetilo. Za preiskavo množičnega napada na ženske so organizirali posebno skupino desetih preiskovalcev. Vodja policijskega sindikata Severnega Porenja - Vestfalije Arnold Plickert je dejal, da mora policija silvestrsko nasilje nad ženskami razjasniti do zadnje podrobnosti, saj predstavlja spolno nasilje nad ženskami masovno kršenje njihovih temeljnih pravic. Zato, kot pravi, v preiskavi ne smejo ničesar zamolčati, četudi bi to vodilo do politično nezaželenih rezultatov.

Je bil odziv policije primeren?

Silvestrski napad odpira množico vprašanj in v že sicer zaradi begunske krize vnetljivo ozračje v Nemčiji priliva olje. Nemška policija je v minulem letu zaznala skokovit porast napadov na begunske centre, zagorelo je večstokrat, pred dnevi pa je bil v streljanju na nastanitveni center blizu Frankfurta ranjen en azilant. Na drugi strani je morala nemška policija mnogokrat posredovati zaradi nasilnih obračunov v nastanitvenih centrih, ki jih pripisujejo predvsem medkulturnim napetostim med begunci. Na spletnih družbenih omrežjih facebook in twitter je izbruhnila ostra besedna vojna med tistimi, ki nasilje pripisujejo azilantom, in tistimi, ki opozarjajo pred kriminaliziranjem celotne skupine ljudi.

Oglasili so se tudi malodane vsi politiki, s kanclerko Angelo Merkel na čelu. Slednja je po pojasnilih njenega urada pozvala k odločnemu ukrepanju pravne države in čim hitrejšemu kaznovanju storilcev, ne glede na njihov izvor.

Odpira se tudi vprašanje primernosti ukrepanja policije, ki ji nekateri očitajo, da je razsežnost silvestrskega nasilja močno podcenila. Policisti se branijo, da so za množično spolno nadlegovanje žensk izvedeli šele naslednji dan oziroma v zgodnjih jutranjih urah, ko so prejeli prve prijave. Vodja kölnske policije pa je priznal, da je bila prva ocena policistov o »sproščenih« razmerah očitno napačna.