Slovenec Peter Prevc in Nemec Severin Freund nista le najhujša tekmeca za skupno zmago na letošnji novoletni turneji, ampak bosta jutrišnji veliki finale ob 17. uri v Bischofshofnu dočakala celo v istem hotelu. Medtem ko so Nemci že doslej bivali v najboljših hotelih, je z uspehi tako zrasel ugled tudi Slovencem, da so jih namestili v hotel s štirimi zvezdicami Brückenwirt v vasi St. Johann in Pongau, ki je od skakalnice oddaljena približno deset kilometrov. Prevc se je po dve uri dolgi vožnji umaknil na počitek v sobo, v kateri je sam, ker je bil sostanovalec Jurij Tepeš na treningu v Planici. Zanimanje za Prevca je takšno, da tiskovni predstavnik Tomi Trbovc vsak dan dobi od deset do petnajst prošenj za intervjuje, zato je uvedel hišni red, da na novinarska vprašanja odgovarja le po kvalifikacijah in tekmi.

V nasprotju s Prevcem je moral Freund, čeprav je čutil bolečine po padcu v Innsbrucku, tudi na prost dan stopiti pred medije. Bilo jih je toliko, da so prostor med njim ter kamerami in mikrofoni ločili s trakom, pred hotelom je bil reportažni avto za neposredni prenos. »Da bi ujel Petra, bi v Bischofshofnu potreboval čudež. Boril se bom do konca. Peter je izjemno miren in delaven, na tekmi pa pokaže vse, česar je sposoben,« govori Severin Freund. Njegov trener Werner Schuster, ki je imel v Innsbrucku po padcu Freunda zaradi slabe priprave skakalnice veliko pripomb na delo vodstva tekmovanja in prireditelje, je dodal: »Trenutno je en skakalec boljši od Freunda. Če bo Prevc potrdil skupno zmago, bom prvi, ki mu bom čestital.«

Ritem na turneji je tako divji, da slovenska reprezentanca nima časa, da bi nazdravila sijajnim dosežkom. Selektor Goran Janus je včeraj priznal, da je zaradi vodilnega položaja Prevca pod precej večjim pritiskom kot v preteklosti. Ko je Prevc zmagal v Garmischu in Innsbrucku, je vidno lažje zadihal, saj sta bili obe napravi tudi zanj najtežji uganki, ki ju je moral rešiti. Očitno je koristil poseben trening jeseni na teh dveh skakalnicah. »Škoda za odločitev žirije v Oberstdorfu, saj je bila tiha želja zmaga Petra na vseh štirih skakalnicah. A vseeno bo super, če bo jutri zvečer dvignil zlatega orla. Peter je suveren in z izjemo prehlada tudi zdrav, zato uživam na trenerski tribuni. Je številka ena. Po koncu lanske sezone smo s Petrom naredili analizo. Lanska slabost je bila, da je bil po zmagi naslednji dan šestnajsti. Poleti je izjemno napredoval glede eksplozivnosti,« je izpostavil Goran Janus.

Skakalnica v Bischofshofnu med vsemi štirimi na turneji najbolj ustreza slovenskim skakalcem. »V nasprotju z Innsbruckom, kjer je nalet strm in kratek, je v Bischofshofnu dolg in položen. Domnu Prevcu, ki bo prvič skakal tukaj, sem svetoval, naj s seboj vzame kakšno knjigo, da jo bo bral, ker vožnja do odskočne mize traja zelo dolgo,« je enega izmed trikov razkril Janus. Po včerajšnjem prostem dnevu bo ekipo zbral znova dopoldne na lažjem treningu za aktivacijo mišic. »Skušali bomo vzeti vse, kar je mogoče. Skupno zmago bi radi začinili še s tretjo posamično na turneji,« je končal Janus. Skakalci bodo iz Bischofshofna odpotovali na naslednjo tekmo v Willingen, se domov vrnili za en dan in odpotovali na SP v poletih na Kulm. Reprezentanca za največjo tekmo sezone je že določena: Peter Prevc, Jurij Tepeš, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Anže Semenič. Domen Prevc je še premlad za polete, zato ne bo nastopil tudi v Vikersundu in Planici.