Center za socialno delo (CSD) Trbovlje je prvi delovni dan leta poravnal vse stare dolgove, ki so se kopičili zaradi prikritega zadolževanja v času mandata zdajšnje poslanke SMC Irene Grošelj Košnik. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je namreč za edini zadolženi center za socialno delo pri nas izdalo aneks k pogodbi o financiranju, zaradi česar so včeraj lahko plačali vse zapadle prispevke za zaposlene, odplačali kredit pri Delavski hranilnici in še nekaj drugih odprtih obveznosti do dobaviteljev različnih storitev, je pojasnil direktor CSD Trbovlje Rok Zupanc.

A ne gre za nepovratna sredstva, s katerimi bi pristojno ministrstvo enostavno reševalo finančne težave enega svojih zavodov, pravi Zupanc, temveč bo vračilo skoraj 90.000 evrov odvisno tudi od izsledkov revizije poslovanja centra od leta 2010 naprej, ki jo je naročilo ministrstvo za delo, in kriminalistične preiskave, ki jo je sprožil Zupanc. Ker gre za precej dolgo obdobje revidiranja poslov zavoda, bodo rezultati oziroma transakcijske poti izposojenega denarja najverjetneje znani šele spomladi, predvideva sogovornik.

Odgovornost računovodkinje bo znana po reviziji in preiskavi

Ob tem spomnimo, da je Grošelj-Košnikova, ki je CSD Trbovlje v letih 2012 in 2013 zadolžila za 87.000 evrov, že ob našem razkritju nepravilnosti pri zadolževanju centra za socialno delo povedala, da do rezultatov revizije poslovanja odgovornosti za najemanje kreditov, o katerih na ministrstvu niso nič vedeli, ne bo prevzela. Prav tako bo do takrat zaposlena v centru ostala tudi Nataša Pavlovič, ki je bila v času najemanja kreditov Grošelj-Košnikove predsednica sveta zavoda, pozneje pa je kot vršilka dolžnosti direktorice finančno stanje zavoda poskušala sanirati s še enim prikrito najetim kreditom.

Edina, ki je do zdaj občutila posledice samosvojega vodenja CSD Trbovlje, je računovodkinja, ki je na bolniški dopust odšla takoj, ko je Zupanc izvedel za dolgove zavoda, zadnji dan minulega leta pa sporazumno zapustila svoje delovno mesto. »Zaradi ugotovljenih kršitev pogodbe smo pričeli s postopkom izredne odpovedi. Ker to v praksi večkrat pomeni dolge sodne postopke in z njimi povezane stroške, smo se odločili za sporazumno odpoved delovnega razmerja, ki je nepreklicna in dokončna,« je pojasnil Zupanc in dodal, da je računovodkinja sicer sodelovala pri postopku notranje revizije, njena odgovornost pa bo znana po končani reviziji poslovanja in kriminalistični preiskavi.