Leta 2015 so športno zgodovino pisali tudi uspešni bratje. Najbolj španska košarkarja Pau in Marc Gasol, ki sta postala prva brata, ki sta v ligi NBA začela tekmo vseh zvezd. Ker igrata na položaju centra, sta celo skočila za prvo žogo. Nov mejnik sta postavila slovenska brata Goran in Zoran Dragić, ki sta za poseben dosežek potrebovala pomoč bratov Markieffa in Marcusa Morris. Vsi štirje so namreč januarja lani zaigrali pri ekipi Phoenix Suns, ko se je prvič zgodilo, da sta v ligi NBA hkrati v isti ekipi zaigrala dva para bratov.

Bratska povezanost v športu je bila še toliko bolj izpostavljena v zadnjih tednih starega leta. Za podvig sta poskrbela Peter in Domen Prevc, ki sta v Engelbergu skočila na prvo in drugo mesto tekme za svetovni pokal, kar je bila zgodovinska dvojna bratska zmaga. V družini Prevc je aktiven skakalec tudi 19-letni Cene, zato ni izključena možnost, da bodo na naslednjih olimpijskih igrah na moštveni tekmi nastopili kar trije bratje Prevc. V smučarski skokih je uspešna še sestra Nika Prevc, vse bolj navdušena nad letenjem v zraku je tudi Ema Prevc, ki je najmlajši otrok v družini. »To je bil velik dan zame in za mojo družino. Lepo je bilo, ko je ob meni na zmagovalnem odru stal tudi Domen. Sva tekmovalca, ki želiva pokazati največ, kar sva sposobna, a glede na to, da je mlajši, je prav, da je uvrščen za menoj,« je dvojno zmago v Engelbergu pred tedni komentiral 23-letni Peter Prevc. O bratski povezanosti je spregovoril tudi mlajši Domen Prevc: »Peter zame ni veliki brat. Zame še vedno ni velika zvezda, sem pa vesel, če kaj podedujem po njem. Prav veliko se ne pogovarjava, saj je med nama sedem let razlike in naju zanimajo povsem različne teme.«

Zoran večji ženskar kot Goran

Če sta trenutno v Sloveniji najbolj priljubljena Peter in Domen Prevc, sta v mednarodnem okolju kot brata najbolj prepoznavna Goran in Zoran Dragić. Sta tudi slovenska brata, ki sta v športu skupaj zaslužila največ denarja. Najprej sta kot fantiča igrala pri Iliriji v Šiški, kasneje sta bila tekmeca, ko je Goran igral za Olimpijo in Zoran za Slovan. Nato sta združila moči v slovenski reprezentanci, ko sta bila gonilna sila na domačem EP 2013. Vrhunec sta doživela v ligi NBA, ko sta skupaj zaigrala najprej pri Phoenixu in zatem še pri Miamiju.

Za brate in sestre je že v družini značilna medsebojna tekmovalnost na vseh ravneh življenja – kdo bo hitreje pojedel kosilo, kdo bo rokah držal daljinski upravljalnik, kdo bo imel boljše ocene v šoli… Nekateri bratje in sestre so ljubosumni drug na drugega, spet drugi se znajo spodbuditi, da dosežejo še boljše rezultate. Tekmovalnost je prisotna tudi pri bratih Dragić, saj se tudi kot profesionalna košarkarja še vedno pomerita v igri ena na ena. »To počneva bolj za hec. Ne želiva tvegati. Oba imava pogodbe in paziti morava, da se ne zgodi kaj neprijetnega,« je rekel Zoran Dragić. Da sta tekmovalno naravnana, znajo povedati njuni prijatelji iz otroštva, ko sta si pogosto skočila v lase, a bila že uro pozneje najboljša prijatelja. V mladosti se je Goran več družil s starejšimi fanti, Zoran z dekleti. »Vedno je bil bolj komunikativen med dekleti, ki so se vso osnovno šolo vrtele okoli njega. Bil je ženskar,« o mlajšem bratu pravi Goran Dragić.

Družinska povezanost je pomembnejša kot športni uspeh

Kljub tekmovalnosti se lahko bratje in sestre v družini naučijo, da so na koncu člani iste ekipe (družine), kar je koristno pri športnem udejstvovanju. Bratje in sestre lahko v isti ekipi poskrbijo tudi za dvig tekmovalne uspešnosti, saj se športnik za svojega brata ali sestro potrudi še malce bolj kot za ostale. »Če se bratje in sestre ukvarjajo z istim športom, je to prej prednost kot ovira. Tudi za starše je lažje, če vse otroke vozijo na isti trening. Kadar otroci trenirajo različne športe, je logistika težja, že zgodnje izkušnje s športom pa so lahko odločilne, ali bo kdo vztrajal do vrhunske ravni ali ne,« pravi športna psihologinja dr. Tanja Kajtna.

Značilno je, da se predvsem sestre začnejo ukvarjati z istim športom kot starejši bratje. »Kdor se zgleduje po starejšem bratu ali sestri, je v prednosti pri pridobivanju izkušenj. Pomemben dejavnik je tekmovalnost, ki je lahko koristna, če se jo pravilno uporabi. Imamo primere, ko postanejo boljši mlajši otroci, saj so ves čas tekmovali proti starejšemu bratu ali sestri. Znan primer je teniški igralec Andy Murray, ki je sledil starejšemu Jamieju Murrayju – tekmovanje z njim je pripomoglo k veliki borbenosti, ki jo izkazuje kot vrhunski športnik,« izpostavi Tanja Kajtna.

A niso vsi enako uspešni. Mnogi vrhunski tekmovalci imajo brate in sestre, ki so se prav tako ukvarjali s športom, a so dosegli bistveno manj, zato so šport opustili že v mladostniških letih. »Lahko pride do slabe volje, še zlasti če je potem boljši mlajši brat ali sestra,« pravi Kajtnova. »Kadar enemu od sorojencev ne uspe, običajno poišče novo aktivnost in tam najde svoje življenjske cilje. Lahko pride do zavisti, a zavist je kratkotrajen pojav, saj bratu ali sestri privoščijo uspeh. Povezanost je globlja od športnega uspeha, zlasti če so v družini dobri odnosi.«