V Nordijskem centru Bonovec Medvode so na prvi dan letošnjega leta začeli umetno zasneževati, k napredku pri pripravi prog pa je seveda pripomogla naravna snežna pošiljka. »Predvidevamo, da bomo poligon odprli proti koncu tedna, v soboto in nedeljo pa načrtujemo tudi šolo teka na smučeh,« sporoča koordinator medvoškega sodobnega smučarskotekaškega centra Klemen Svoljšak. Zadnja leta ena najpriljubljenejših tekaških oaz v neposredni bližini prestolnice se ponaša tako z umetnim zasneževanjem, osvetljenimi tekaškimi progami in posledično večerno vadbo, ogrevanimi garderobami in urejenimi sanitarijami kot tudi z možnostjo izposoje opreme in organizacijo tekaških tečajev.

Za hedoniste in tekmovalce

»Ob zadostni količini snega rekreativcem z različnim tekaškim znanjem omogočamo celodnevno rekreacijo, mladim tekmovalcem pa je prihranjena vožnja na trening na Gorenjsko ter s tem omogočeno boljše usklajevanje šolskih in športnih obveznosti,« glavne adute medvoškega centra, kjer boste za dnevno vozovnico odšteli pet evrov, za nočno pa evro več, med drugim našteje Klemen Svoljšak.

Na veliko veselje vseh začetnikov, ki bi se radi šele spoznali s tekaškimi smučmi, bodo na Bonovcu v soboto in nedeljo priredili začetni tečaj teka na smučeh. V družbi usposobljenih trenerjev in učiteljev teka na smučeh boste dobrodošli prav vsi, od mladih do tistih malo manj mladih. Tečaj bo razdeljen na tri sklope po tri ure. Program bo pester in bo obsegal videopredstavitev, predavanje o opremi in njenem vzdrževanju, prilagajanje na opremo, učenje klasične in drsalne tehnike teka na smučeh, utrjevanje znanja obeh tehnik na tekaški progi in videoanalizo. Več aktualnih informacij in vse glede prijav lahko najdete na spletnem naslovu www.center-bonovec.si.

Privlačno nočno merjenje moči

V letošnji zimi bodo na Bonovcu priredili edinstveno množično rekreativno prireditev Nočni tek na smučeh. Gre za novost in glede na to, da je tek na smučeh čedalje zanimivejši za široke množice in da vsako leto zaznajo velik porast tekačev, se organizatorji nadejajo množične udeležbe.

»Gre za nočno tekmovanje na osvetljeni progi, zato bodo krogi dokaj kratki, od dva do tri kilometre. Starti bodo posamezni, tekmovalci pa se bodo samostojno odločili za dolžino proge. Čas bodo merili z elektronskimi čipi: ko bo tekmovalec prvič prečkal startno črto, se mu bo začel šteti čas, ko bo pretekel progo, na kateri je prijavljen, se mu bo zabeležil ciljni čas,« je novost, katere ena glavnih prednosti je, da na progi ne bo več gneče, opisal sogovornik Klemen Svoljšak.