V košarkarski Olimpiji lažje dihajo. Zmaga na slovenskem derbiju v 18. krogu lige ABA proti Krki je prišla Ljubljančanom izredno prav, saj so tako po dveh zaporednih porazih znova okusili slast uspeha. Ker zmaje na prihodnjih tekmah čakajo kakovostno izredno zahtevni tekmeci, so se tako izognili tudi morebitnemu daljšemu nizu porazov. Na drugi strani so Novomeščani žalovali za izgubljeno priložnostjo, saj bi se ob drugačnem razpletu močno utrdili na petem mestu jadranskega tekmovanja in bi lahko iz ozadja celo napadli četrto.

»Tekmo smo začeli v krču in naredili precej napak. Pri tem mislim predvsem na zgrešene odprte mete iz izdelanih situacij. Toda fantje so tokrat ostali zbrani in vztrajali z dobro obrambo in skokom. V drugi četrtini smo tako že vzpostavili ravnotežje na parketu, v drugem polčasu pa smo si izborili pomembno zmago,« je dogajanje povzel trener Olimpije Gašper Potočnik. Košarkarsko ne preveč kakovosten obračun je z nekaj hudomušnimi vložki poživil uradni napovedovalec v dvorani Leona Štuklja Franci Kek, ki je na začetku pozdravil navijače Krke Kelte ter vseh pet navijačev Olimpije. Na zahtevo sodnika Sretena Radovića, da naj Kelte opozori zaradi neprimernega obnašanja, pa je najprej po mikrofonu poudaril, kako pomembna je njihova prisotnost za moštvo, nato pa ob poznejši minuti odmora le pristopil do njih in jim predal besede hrvaškega delilca pravice.

Kapetan verjame, da so na pravi poti

Klop Olimpije je sprva poleg težav v igri motil tudi mrzel prepih, ki je nastajal zaradi stalnega odpiranja stranskih vrat v novomeški dvorani, zaradi česar smo si morali bunde nadeti tudi nekateri predstavniki sedme sile. A bolj kot je igra zmajev dobivala rep in glavo, manj pozornosti so zmaji posvečali obrobnim stvarem. Ljubljančani so se ob polčasu v slačilnicah zadržali dalj časa, nato pa v drugem delu zaradi Save Lešića, Zacka Wrighta, Saše Zagorca in Mihe Lapornika ter odlične obrambne predstave Gregorja Hrovata (ob omenjenih se je med strelce pri Olimpiji vpisal le še Ronalds Zakis) prišli do preobrata.

»Pred drugim polčasom smo se bali, da bi se ponovila tekma proti Tajfunu v Celju, ko smo v prvih dvajsetih minutah tako eni kot drugi dosegli nizko število točk. Zato smo bili v prvih dveh, treh minutah tretje četrtine še zlasti pazljivi. Izteklo se je ugodno za nas, zaradi česar smo zadovoljni,« je pojasnil Saša Zagorac. Olimpijin kapetan je poudaril, da je bila zmaga proti Krki prepotrebna za dvig samozavesti moštva, ki ga v prihodnje v evropskem pokalu in ligi ABA čakajo izredno zahtevne preizkušnje. Pred odhodom v slačilnico je za trenutek postal, zavzdihnil, nato pa povedal: »Verjamem, da je to prava pot in da se bomo izvlekli iz krize.«

Velić prečrtal Tratnika

Trener Krke Ivan Velić po obračunu ni iskal izgovorov za poraz svojega moštva. S prvim polčasom je bil zadovoljen, saj so se igralci držali dogovorov in napadali Olimpijo na pravilen način. Zalomilo se je v drugih dvajsetih minutah. »Postali smo živčni, po našem vodstvu z 52:49 pa je začela pešati organizacija igre. To je bila tudi posledica pomembnosti tekme, saj imajo obračuni z Olimpijo poseben pomen, poleg tega pa smo se zavedali, kaj bi uspeh pomenil za naše ambicije v nadaljevanju jadranskega tekmovanja. Kljub večjemu številu skokov in asistenc smo izgubili. Če dosežeš samo 55 točk, ne moreš upati na uspeh.«

Krkin strateg je izrazil še nezadovoljstvo nad predstavo poletne okrepitve Igorja Tratnika, za katerega pravi, da je kakovostna raven lige ABA zanj previsoka. A ker je vodstvo kluba pred kratkim že pripeljalo Matica Rebca in Bobana Tomića, je težko verjeti, da bi Veliću uspelo tudi pri želji po tretji okrepitvi. »Več priložnosti bo odslej dobival Jure Ritlop,« je Velić hitro našel rešitev.

Liga ABA, 18. krog: Krka – Union Olimpija 55:59 (Mulalić 14, Lalić 10, Lapornik 9, Rebec in Sinovec po 6, Dimec 5, Rojc 3, Tratnik 2; Lešić 15, Lapornik 14, Wright 10, Zagorac 9, Hrovat 8, Zakis 3), Budućnost – Tajfun 81:61 (Dragičević 24; Ponjavić 18, Bratož in Parker po 10), M. Leks – Zadar 87:61 (Luwawu-Cabarrot 29; Cosey 14), Igokea – MZT 70:86 (Komatina in Radenović po 16; Drenovac 27), Cibona – Metalac 77:73 (Žižić 19, Joksimović 2, Šiško ni igral; Majstorović 17), danes ob 18. uri: C. zvezda – Cedevita, ob 21. uri: Sutjeska – Partizan, vrstni red: Budućnost 16-2, Cedevita 14-3, C. zvezda 13-4, M. Leks 12-6, MZT, Cibona in Krka po 8-10, Olimpija, Tajfun, Metalac in Zadar po 7-11, Igokea 6-12, Partizan 6-11, Sutjeska 5-12.