Na predzadnji dan leta 2015, ko je 21 kandidatov za Euro 2016 začasno zapuščalo pripravljalno bazo v Zrečah, je moral vratar Gorenja Klemen Ferlin v Celju na operacijsko mizo. Huda poškodba levega kolena, ki jo je staknil na reprezentančnih pripravah, je zahtevala operacijo (raztrgani zunanji meniskus na zadnji strani, križne vezi in notranja stranska vez), po kateri ga čaka vsaj šestmesečna rehabilitacija. Medtem ko je Ferlin že v domači oskrbi, se njegovi reprezentančni soigralci spet znojijo v Zrečah. Po dveh prostih dnevih, ki ju jim je namenil selektor Veselin Vujović (silvestrovo in prvi dan novega leta) so se v soboto zgodaj zjutraj zbrali na sklepnem delu priprav za EP, v prihodnjih šestih dneh pa bodo odigrali tudi štiri tekme.

Konec tedna so igralci opravili štiri treninge, danes dopoldan bodo še enega, ob 18. uri pa jih v Krškem čaka prva od štirih pripravljalnih tekem z dvema udeležencema EP. Nasprotnik bo Makedonija (na Poljskem bo igrala v skupini A v Krakovu s Francijo, Poljsko in Srbijo) na čelu z zvezdnikom Kirilom Lazarovom (Barcelona), z ekipo selektorja Ivice Obrvana, nekdanjega trenerja Gorenja, pa se bodo Slovenci pomerili jutri ob 18.30 v Zlatorogu v Celju. Po dveh obračunih z Makedonci čakata Slovence še tekmi s Hrvaško: prva bo v petek, 8. januarja, ob 19. uri v Ivanić Gradu (Hrvati bodo EP na igrali v skupini B v Katovicah z Islandijo, Belorusijo in Norveško), druga pa v soboto, 9. januarja, ob 16.15 v dvorani Bonifika v Kopru.

»Proti Makedoniji bom predvsem veliko rotiral igralce in kalkuliral. Priložnost bo dobilo vseh 21 igralcev, zaradi številnih menjav pa ne bomo mogli igrati v zelo visokem ritmu, ker se ta z menjavami lomi in pada. Ne bom rekel, da rezultati ne bodo v ospredju, prepričan pa sem, da bomo ne glede na številne menjave dobili obe tekmi z Makedonijo, saj smo boljši od nje,« napoveduje selektor Veselin Vujović. Tekmi s Hrvaško v Ivanić-Gradu in Kopru bosta za reprezentanci generalki za Poljsko. »Dvoboja s Hrvati bosta imela že bolj tekmovalen značaj. Mi bomo skušali igrati vsaj približno tako, kot bomo potem tudi na EP, čeprav je še malo zgodaj,« dodaja Vujović.