»Odleglo nam je. Ne samo meni, vsej reprezentanci. Bili so pritiski z vseh strani. Ni bilo enostavno,« si je Vesna Fabjan pošteno oddahnila na novoletni dan v Lenzerheideju, potem ko ji je na idiličnem prizorišču uvodnega dne 10. izvedbe Tour de Ski znova uspel tek med najboljše. Ob bronasti olimpijki, ki je za nov, njen 26. preboj med deseterico potrebovala kar leto dni in deset mesecev, je z dvanajstim mestom uspeh kariere izenačila tudi Nika Razinger. Alenka Čebašek je bila med trideseterico (22.), dvajsetletni Miha Šimenc (38.) pa vsega 63 stotink sekunde za to mejo. Le plezalka Lea Einfalt (61.) ima, kot tudi največja zvezdnica Tour de Ski Poljakinja Justyna Kowalczyk (59.), v mislih daljše etape, kot je bila današnja 15-kilometrska v klasiki.

Fabjanova bi težko našla slabosti

Drsalni sprint na začetku toura so imeli v slovenski reprezentanci obkrožen z debelim. »Sama bi lahko rekla, da se mi je s tem dosežkom že uresničil rek, da bo v novem letu bolje. Po polfinalu bi težko našli še kakšno pomanjkljivost. Morda le smuči v polfinalu niso več drsele zaradi hitrega ohlajanja prizorišča, a se na to ne izgovarjam,« je bila zadovoljna Besničanka, ki je v vrnitev po sušnem letu 2015 vložila ogromno energije. »Tudi zaradi tega me zdaj prevevajo lepi občutki. In ne manjka mi veliko do finala. Za nameček je bila to najtežja trasa sprinta v sezoni, na veliki nadmorski višini, kar je zame hendikep. Formo še dvigam kot nalašč za Planico,« je bila zadovoljna Besničanka.

Po kolesarskem zgledu bo kot večina specialistov za sprinte tour zapustila že v nekaj dneh. »Tu v Lenzerheideju bom še nastopala. Lep začetek toura je, lepa kulisa. Šele zdaj po tekmi čutim pravi utrip toura, ko se je treba takoj pripraviti na novo tekmo s testiranjem smuči in treningom klasike,« je Fabjanova med vrsticami še dve uri po tekmi s smučine opisovala utrip ob jubilejni izvedbi. Njene besede imajo težo. Sodi le med peterico (Fessel, Kowalczyk, Boehler, Hugue), ki je bila na startu tudi prve izvedbe na silvestrovo leta 2006 v Münchnu. To o specializaciji toura je najbolje ponazorila olimpijska zmagovalka Maiken Caspersen Falla, ki je po včerajšnji zmagi kljub majici vodilne napovedala takojšen odhod na Norveško. Majica vodilnega ima v kolesarstvu mnogo večji simbolni in spoštljiv pomen.

Gracer ne bo dal čokolade

»Ne, Marko Gracer mi za nagrado zagotovo ne bo kupil čokolade. To je vendar na mojem jedilniku prečrtano,« je vedno nasmejana Nika Razinger na šalo obrnila vprašanje, kako jo bo za izenačitev dosežka kariere (12. mesto) nagradil glavni trener Marko Gracer. »Za uvrstitev v polfinale, kar je bila moja velika novoletna želja, sem iztrošila vse moči. Ko se mi je odprla možnost, da iztegnem korak za polfinale, sem šla čez vse meje. Ko sem stala na startu polfinala, sem bila še vsa kisla in trda od laktata. Mi pa ta dosežek seveda pomeni več kot tisti v Ribinsku. Tu je zasedba tekačic popolna,« je bila ponosna tekačica iz vasice Kupljenik na senčni strani Jelovice z idiličnim pogledom na Bled, kjer bo sonce spet pokukalo šele za pusta. To je bila njena prva tekma toura, potem ko je dve izvedbi morala izpustiti tik pred odhodom zaradi bolezni. Nekdanja mladinska svetovna prvakinja ima po mnenju strokovnjakov prav zaradi sladke pregrehe kakšen kilogram preveč in zato potencial kasni. Pri 22 letih je bila vseeno poleg zunajserijske Švedinje Stine Nilsson edina mlajša v ospredju, v posebni razvrstitvi svetovnega pokala mlajših članic U-23 pa je peta.

Ob preboju Slovenk v polfinalu, kjer pa potem nista imeli možnosti, se po taktični in strokovni plati zastavlja vprašanje, ali se Slovenke načrtno izogibajo iste izločilne skupine, saj so Fabjanova, Razingerjeva in Alenka Čebašek (22.) izbrale vsaka svojo, in to tretjo, četrto in peto skupino. To pa je oteževalna okoliščina za preboj v veliki finale, saj je (pre)kratek premor med četrtfinalom in polfinalom. FIS je prav zaradi tega spremenil pravila o sestavi izločilnih skupin. Zdaj tekači četrtfinalne skupine izbirajo sami. »Dogovarjanja med nami ni,« zatrjuje Fabjanova, »po mojem vsak izbira glede na svoje karakteristike. Je pa še več odvisno od sreče. Odločiti se je treba v sekundi. Sama se še lovim, čeprav vem, zakaj so se pri FIS tako odločili. Star sistem mi je bil bolj všeč. Zdi se mi, da so kvalifikacije s tem izgubile določen pomen. Nilssonova je trideseterico ujela za stotinko in brez velikih težav tekla v finalu šesterice.«

Slovenija osem let brez točk

Le 63 stotink sekunde ali 5,4 metra po izračunani hitrosti za 1500 m dolgo progo je za preboj med trideseterico zmanjkalo Mihu Šimencu (38. mesto). Že osem let Slovenec ne osvaja točk, kar je prav na touru uspelo Gracerjevemu pomočniku Nejcu Brodarju. Zaostanek z zadnjih tekem iz Davosa in Toblacha je zmanjšal za polovico. »Miha sem potolažila, da se po desetinkah bliža in naj bo potrpežljiv. V sprintu je ena sekunda lahko zelo dolga, verjamem pa, da ima potencial, da že v Planici premakne to mejo,« je kapetanka Fabjanova ocenila nastop zelenca na touru. »Da, pri 63 stotinkah je nekaj grenkega priokusa, so pa potrditev, da sem blizu,« pravi dvajsetletni Logatčan, drugi najmlajši na touru letos, peti najmlajši v zgodovini.

Izidi novoletne smučarske tekaške turneje Tour de Ski v Lenzerheideju, moški, 1,5 km sprint, prosta tehnika: 1. Pellegrino (Ita) 2:43,14, 2. Ustjugov (Rus) + 0,4, 3. Krogh + 1,25, 4. Johnsrud Sundby (oba Nor) + 10,09, 5. Jönsson (Šve) + 12,27, 6. Cologna (Švi) + 59,01, izpadli v polfinalu: 7. Northug (Nor), 8. Jay (Fra), 9. Eisenlauer (Nem), 10. Tonseth (Nor), izpadel v kvalifikacijah: 38. Šimenc (Slo), ženske, 1,5 km sprint, prosta tehnika: 1. Falla (Nor) 3:06,73, 2. Ingemarsdotter (Šve) + 0,40, 3. Ostberg (Nor) + 0,54, 4. Caldwell (ZDA) + 1,03, 5. Jacobsen (Nor) + 1,09, 6. Nilsson (Šve) + 2,33, izpadli v polfinalu: 7. Bjornsen, 8. Diggins (obe ZDA), 9. Kolb (Nem), 10. Fabjan, 12. Razingerjeva, 22. Čebašek, izpadla v kvalifikacijah: 61. Einfalt (vse Slo).