Psihološke igrice pred tekmo smučarjev skakalcev na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu, ki velja za najprestižnejšo v vsej sezoni, so se začele že na silvestrovo. Nemec Severin Freund je izpustil kvalifikacijski skok z obrazložitvijo, da mu je šlo na treningu veliko bolje kot v preteklih letih, zato ni več potreboval izboljšav iz skoka v skok, ampak je rajši varčeval z energijo. A očitno je šlo tudi za nemško taktiko pritiska na Petra Prevca, saj so računali s tem, da je s tretjim mestom v Oberstdorfu izgubil nekaj samozavesti. 23-letni as iz Selške doline se ni pustil zmesti, ampak je po Oberstdorfu še na drugi postaji suvereno zmagal v kvalifikacijah, pospravil nov ček za 2000 evrov in se že veselil dvoboja s Freundom. Tudi v slovenskem taboru so vse podredili uspehu, saj sploh niso pričakali polnoči. Imeli so le skupno večerjo v družbi družinskih članov in deklet, že ob 21.30 pa jih je bila večina v posteljah, saj so se dogovorili, da si bodo novoletne čestitke izmenjali zjutraj na zajtrku.

Na koncu se je izkazalo, da je bila slovenska taktika uspešnejša. Peter Prevc je dosegel veličastno zmago, deseto v karieri in četrto v sezoni, s čimer je potrdil sloves skakalnega boga v karavani, saj je tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku turneje. Severin Freund je na tretjem mestu zaostal kar za 15,9 točke, čeprav je imel ugodnejše vremenske razmere, saj je imel zaradi vetra le 3 desetinke točke dodatka, Prevc pa kar 7,9 točke.

Po prvi seriji je imel Prevc le 1,4 točke naskoka, v finalu pa je dobesedno nokavtiral konkurenco in takoj po doskoku pri 136 metrih pokazal, kakšno olajšanje je doživel. »Najlepši dan mojega življenja in ena najboljših tekem v karieri. Zadovoljstvo je vrhunsko, saj sem jubilejno deseto zmago dosegel na prvi dan novega leta, kar daje vsemu še dodatno težo. Že dolgo časa Slovenec ni bil na vrhu novoletne turneje. To je res dober občutek. Na vsaki postaji turneje je več slovenskih zastav,« so bile prve besede Petra Prevca, ko ga je Robi Kranjec snel z ramen. 34-letni Kranjec je bil tako prepričan o zmagi soborca, da ga je pričakal v izteku in na ramenih prenašal po njem debelo minuto, še preden se je na semaforju zasvetila številka ena.

Prevc: Poskusni in finalni skok za oceno deset

»Poskusni skok in finalnega bi ocenil kar z desetico, jutri pa bomo startali na oceno enajst. Skok v prvi seriji je bil za osmico, ker se je vmes prikradla manjša napaka. Ko enkrat skočiš, kot mi je uspelo v poskusni in finalni, si kot skakalec resnično zadovoljen. Tedaj povsem drugače občutiš skok in občutki v zraku so še močnejši kot pri navadnih skokih. Vrhunski skoki so res nekaj posebnega in dajo še dodatno zadovoljstvo,« je občutke opisal Prevc. Zdaj ima rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala s prednostjo 165 točk in rdečo za vodstvo po prvem polčasu novoletne turneje z naskokom 8,6 točke.

»Smo šele na polovici turneje, zato vodstvo po dveh tekmah ne prinaša še ničesar. Vse se lahko še obrne. Moram narediti še štiri odlične skoke na tekmah,« je Prevc z obema nogama na tleh.

Freund zadovoljen s tretjim mestom, ker Prevc skače boljše

Čeprav je Freund s tretjega mesta gledal v hrbet Norvežanu Gangnesu, ni kazal razočaranja. »Zelo sem zadovoljen z uvrstitvijo, saj Prevc kaže zelo stabilne skoke. Ko naredim majhno napako, kot sem jo v drugi seriji, hitro izgubim nekaj točk. Sem v boljši formi kot lani na začetku sezone, vendar še ne skačem na tako visoki ravni, kot sem na svetovnem prvenstvu v Falunu. To je proces, zato ničesar ne moreš narediti na silo. Peter je v tem procesu korak pred menoj, njegovi skoki so stabilnejši, a sem samozavesten za naprej,« je povedal Severin Freund.

Izmed Slovencev sta točke osvojila še Domen Prevc (18. mesto) in Anže Lanišek (23.). »Za nami je poseben dan. Peter je naredil vrhunski poskusni in finalni skok ter solidnega prvega. Trenerji vseh reprezentanc mi zatrjujejo, da je Peter za razred boljši od preostalih, a v skokih je to treba dokazovati na tekmi. Pohvale Lanišku in Domnu Prevcu, ki spoznavata, kako na turneji odloča vsaka malenkost. Kranjec se bori iz skoka v skok, a moral bo skakati pet metrov dlje,« je povedal vidno ponosen slovenski selektor Goran Janus. V Innsbrucku se običajno lomi turneja, lani je bil Prevc na Tirolskem šele enajsti. »V Innsbrucku smo bili jeseni na treningu in Peter je prikazal dobre skoke. Obstaja možnost, da izpusti kakšen skok, a glede na to, kako zbira čeke za kvalifikacijske zmage, dvomim, da bo Peter priložnost izpustil iz rok,« je končal Janus.