Kdaj k zdravniku, da ne bodo ostali pred zaprtimi vrati splošne ambulante, Bohinjci v zadnjem času niso vedeli natančno. Ker niso imeli svojega stalnega zdravnika, pač pa le gostujoče pogodbenike, so morali delovni čas splošnih ambulant v zdravstvenem domu ves čas prilagajati. Vsako soboto so načrte za prihodnji teden objavili na oglasni deski ustanove. Tiste, ki so se odpravljali k zdravniku, so še opozorili, naj pregledajo domače zaloge zdravil in naj za manjkajoča zdravila, ki jih redno jemljejo, poskrbijo z enim obiskom pri zdravniku. »Nanj se pripravite, da z enim obiskom poskrbite za vse trenutne težave. S tem lahko precej olajšate delo in skrajšate čakalne vrste,« je vodstvo zdravstvenega doma zapisalo na spletno stran.

Opozorilo še vedno velja, kljub vsemu pa se bodo nestanovitne razmere že v prvih dneh tega leta uredile. Družinski zdravnici, ki se je na svoje delovno mesto vrnila s porodniškega dopusta pred nedavnim, se pridružuje še zdravnica, ki je pred kratkim opravila specialistični izpit, je povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik.

O težavah vsakič znova od začetka

Čeprav so s pogodbenimi sodelavci tudi doslej pomagali vsem, ki so potrebovali pomoč, bolnikom ni bilo všeč, da nikoli niso vedeli, kdaj k zdravniku in kdo jih bo sprejel. »Vsakemu zdravniku so morali ponovno od začetka pripovedovati o svojih zdravstvenih težavah,« pravi vodja zdravstvenega doma Bohinj Milena Vrečko Tolar, dr. med.

Dva stalna splošna zdravnika še vedno nista veliko za 5200 prebivalcev občine, od katerih jih mnogo živi v odročnih zaselkih, kar desetina prebivalcev pa je starejših od 65 let. Da bi jim zagotovili varnost, občina Bohinj skrbi tudi za nadstandard – 30.000 evrov na leto po besedah župana Franca Kramarja namenja za nujno medicinsko pomoč med 7. in 20. uro. »Najbližje reševalno vozilo je na Bledu, in če kdo potrebuje pomoč, mora reševalce kar nekaj časa čakati. Tako pa občina zagotavlja, da zdravnik do bolnika pride v zelo kratkem času in mu pomaga,« pravijo v zdravstvenem domu.

Težave z zdravniki se v Bohinju vlečejo že dlje kot dve desetletji. Bohinjci so v tem času zamenjali že več kot dvajset zdravnikov. Občasno je za vse bolnike na tem območju skrbel tudi en sam zdravnik, ki je moral oskrbeti tudi bolne in poškodovane med 7500 turisti.

Medtem pa se rešujejo tudi težave z zaprtima prenovljenima pediatričnima ambulantama v Gorenji vasi in v Žireh. Po tistem, ko jima je pozitivno mnenje za izvajanje pediatrične dejavnosti izreklo Osnovno zdravstvo Gorenjske, sta dobili tudi zeleno luč Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za podelitev koncesije. Novi koncesionar naj bi izvajal tako cepljenja in sistematske preglede kot zdravljenje bolnih otrok, in sicer trikrat na teden v Gorenji vasi in dvakrat na teden v Žireh.