Med 445 najpogumnejšimi, ki so na s soncem obsijani prvi dan tega leta s skokom v morje na drugačen način pozdravili leto, ki bo še bolj aktivno, zdravo in športno obarvano, je bila tudi družina Marinko iz Kamnika. »Skok bomo opravili družinsko, z osemletno hčerko. Tudi sicer smo savnarji in smo navajeni hlajenja v mrzli vodi,« pove mama. Podžupanja občine Piran Meira Hot pa je v svojem nagovoru dejala, da je izjemno dobro obiskan dogodek le uvod v pestro dogajanje, tudi športno, v obalni občini.

Pred 12 leti nori, danes pogumni

Pred dvanajstimi leti so v morje skočili le trije »norci«, je spomnil organizator dogodka in uspešni triatlonec Nino Cokan in navdušeno dodal, da si je skok v morje včeraj privoščilo več kot 445 jeklenih iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Slovenije. Nekateri so si ga privoščili že večkrat, vsako leto pa si dogodek ogleda tudi vse več radovednih turistov in domačinov. Letos je tako na glavni portoroški plaži najbolj pogumne spodbujalo več 3000 gledalcev. Vreme je bilo tokrat skakalcem zelo naklonjeno, saj je imelo morje nekaj več kot 10 stopinj Celzija, kar je dobra stopinja nad dolgoletnim povprečjem, temperatura zraka pa je znašala le kakšno stopinjo manj.

Letošnji skok v morje so prvič popestrili tudi suparji, ki pa so v nasprotju s kopalci svoje telo zavarovali s toplimi oblekami, primernimi za veslanje tudi pozimi. Po skoku in kratkem plavanju iz enega do drugega portoroškega pomola so vsi skakalci prejeli diplome in postali ambasadorji novoletnega skoka v morje. »Vsi so postali tudi ambasadorji slovenskega morja, katerih naloga bo še naprej skrbeti za čisto slovensko morje,« je še dejal Cokan in dodal, da se je med ambasadorje zapisalo kar nekaj otrok. Najmlajši je štel sedem let, najstarejša plavalka pa je bila 86-letna domačinka, ki je v morje skočila s stopnic pomola. »Treba je ohraniti lepo frizuro,« je svojo odločitev komentirala dama, ki tudi sicer vsak dan plava v morju. Ker pa je treba novemu letu tudi nazdraviti, so organizatorji, Športno društvo Slovenc, udeležence po junaškem podvigu ogreli še s kozarčkom kuhanega vina ali vročega čaja za še nepolnoletne.