V devetih letih Dnevnikovega izbora najboljših zaposlovalcev Zlata nit se je oblikovala močna mreža podjetij in dobrih praks na področju razvoja in vodenja zaposlenih, iz katere lahko črpajo vsa podjetja, ki se zavedajo, da so zaposleni ključni kapital podjetja. Podjetja, ki se v Zlato nit 2015 še niso prijavila, to še lahko naredijo, saj bodo ankete v podjetjih potekale vse do sredine januarja.

»Sicer pa je bitka za talente – predvsem za kadrovike – kot izjemno razburljiva in nikoli končana zgodba,« meni Anisa Faganelj, vodja projekta Zlata nit, ki tako slikovito opiše prizadevanja vodstva podjetja, da v svojo sredino pritegne najboljše kadre, s katerimi lahko čim bolj dolgoročno zagotavlja zdravo rast podjetja in njegovo globalno konkurenčnost. Podjetja se lahko v Zlato nit 2015 hitro in enostavno prijavijo elektronsko na www.dnevnik.si/zlatanit.

Za pogled v kakovost odnosa med zaposlenimi in organizacijo so se letos med drugimi odločili tudi v renškem podjetju Eurospin eko, ki zaposluje kar 408 ljudi. To bo prispevalo k povečanju konkurence med velikimi podjetji, ki se želijo v Zlati niti 2015 čim bolje odrezati. Eurospin eko je med zaposlovalci, ki želijo v Zlati niti opozoriti tudi na svoje dobre prakse, novinec, kot je tudi Arcont iz Gornje Radgone, in se letos pridružuje stalnim sodelujočim, kot so Adria Mobil, ITW Metalflex, Droga Kolinska, Intereuropa, Lidl Slovenija, ki zaposluje že več kot 1200 ljudi, Alpe-Panon in Iskraemeco, kmalu bosta več kot 250 sodelavcev zaposlovali tudi podjetji Marche in Plastika Skaza, ki je aktualni najboljši zaposlovalec med srednje velikimi podjetji.

Podjetje Eurospin eko je v letu 2015 ustvarilo 115 milijonov evrov prihodkov, kar je 9,5-odstotna rast, zaposlili pa so 20 novih sodelavcev. Podobno rast po besedah Karmen Ličen, ki je v podjetju odgovorna za kadre, pričakujejo tudi v letošnjem letu. »Dajemo velik poudarek odnosom med sodelavci in s strankami. Ker verjamemo, da imamo na tem področju veliko možnosti za napredek, smo se prijavili v Zlato nit, saj želimo tudi z neodvisno raziskavo potrditi naša predvidevanja, kje smo že dobri in kaj še lahko izboljšamo, morda pa nam celo pokaže, da moramo ubrati drugačno pot,« je poudarila Karmen Ličen. Zaposlene so s sodelovanjem v Zlati niti v trgovinah osebno seznanili poslovodje, vsem je bilo na voljo gradivo z opisom projekta. »Zaposlene smo prav posebej obvestili, da je vprašalnik o kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo anonimen, saj želimo, da so njihovi odgovori odkriti in da vodstvo podjetja lahko dobi realno sliko.«

Ker se podjetje širi in se veča število trgovin, ki jih imajo trenutno v Sloveniji 42, ves čas zaposlujejo, potrebujejo pa predvsem sodelavce za delo v trgovinah, to so prodajalci, blagajničarji, poslovodje in njihovi namestniki ter mesarji. Iščejo jih predvsem z objavami prostih delovnih mest prek razpisov. »Skladno z našimi vrednotami o pomenu dobrih odnosov in v skladu z zakonodajo sodelavce zaposlujemo za nedoločen čas. Tudi zato, ker verjamemo, da tovrstna oblika zaposlitve deluje motivacijsko in sodelavcem zagotavlja brezskrbno delo,« je pojasnila Ličnova. jpš