Vodenje Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik je z novim letom prevzela Domžalčanka Božena Peterlin, ki si je izkušnje doslej nabirala predvsem v gospodarstvu, nazadnje pa je, kot je dejala v svoji predstavitvi na občinskem svetu, »plula bolj v telekomunikacijskih vodah«. Dodala je, da v Kamniku svoje delo v turizmu dobro opravljajo, sama pa se bo potrudila, da bi uspeli v mesto privabiti še več turistov in jih uspeli v mestu zadržati vsaj eno noč.

Zato bo eden njenih prvih korakov »resen kontakt z bližnjo Ljubljano, ki je v svetu vse bolj prepoznavna turistična destinacija in jo obiskuje vse več turistov«. S projekti in programi bi lahko po njenem mnenju uspešno zvabili del obiskovalcev tudi v Kamnik, ki je zelo bogato mesto, ki pa svoje lepote in danosti še premalo trži. »Kamnik je zanimiv za športni in ekoturizem, pravzaprav lahko ponudimo vse vrste turističnih programov. Turisti danes iščejo stik z naravo in če dodamo nekaj luksuza, unikatnosti in vrhunskih storitev, lahko govorimo o zgodbi o uspehu,« je poudarila.

Po nenadnem odhodu prejšnje direktorice Urške Kolar je vodenje zavoda, v katerem so turizem nedolgo poprej povezali s športom (čemur so mnogi nasprotovali), prevzel vršilec dolžnosti direktorja Franci Kramar, ki je dotlej vodil športni del zavoda. Na to delovno mesto se je zdaj tudi vrnil. Svet Zavoda za turizem in šport je prvi razpis za direktorja razpisal že lani spomladi in čeprav se je prijavilo 11 kandidatov, direktorja niso izbrali. Na ponovnem jesenskem razpisu so, je povedal predsednik sveta zavoda Jože Korošec, izmed dvajsetih kandidatov soglasno izbrali Boženo Peterlin. Soglasno so jo potrdili tudi občinski svetniki, ki so pohvalili tudi delo Francija Kramarja. V zavodu so namreč močno povečali še zlasti obisk tujih turistov, julija pa za deset odstotkov povečali tudi nočitve, število tujih kar za 17 odstotkov. Prednjačili so turisti iz Francije, Belgije, Nizozemske, Avstrije, Nemčije in Italije, je povedala Sabina Romšak. Turistična zveza Slovenije jim je podelila tudi nagrado za najlepše mestno jedro za lansko leto.

V zavodu so ponosni tudi na svojo poletno točko turistično informacijskega centra na Malem gradu, kjer želijo v dveh letih »kup kamenja na sredi grajskega dvorišča uporabiti za nadzidavo obzidja« in bi lahko tako postal Mali grad priljubljena točka za poroke, razmišljajo v zavodu.