Leto 2016 se za slovenske ljubitelje košarke ne bi moglo začeti lepše. 18. krog lige ABA namreč prinaša derbi med Krko in Olimpijo v Novem mestu. Prvi obračun v letošnji sezoni jadranskega tekmovanja so v Stožicah s kar 30 točkami razlike dobili Ljubljančani in tako dolenjskemu moštvu primazali močno klofuto, ki zagotovo še vedno boli. A stvari so se od začetka oktobra do danes precej spremenile, zato so pri Krki optimistični, da se bodo zmajem maščevali za enega najvišjih porazov v ligi ABA.

Novomeščani bolj spočiti

Uvod v letošnjo sezono nikakor ni dal slutiti, da bodo malo po polovici jadranskega tekmovanja košarkarji Krke na lestvici pred Olimpijo. Novomeščani so namreč v sezono krenili medlo in prikazovali slabe igre brez energije, zaradi česar je občinstvo v Novem mestu želelo glavo trenerja Ivana Velića. A ta je verjel v svoje delo in ves čas ponavljal, da njegovo moštvo potrebuje čas, čeprav je imel od začetka priprav na voljo jedro ekipe. Prav visok poraz proti Olimpiji v 5. krogu je na neki način predstavljal prelomnico za Novomeščane, saj so kmalu po debaklu v Ljubljani začeli kazati povsem drugačen obraz.

Igra na parketu je dobila rep in glavo, igralci pa so znova našli požrtvovalnost in nepopustljivost, ki je Krko krasila v zadnjih letih. Juretu Laliću, ki je nosil večino bremena v igri na začetku sezone, so na pomoč priskočili Stefan Sinovec, Mirko Mulalić in Luka Lapornik, ki so močno dvignili formo, precej rezerve pa imata v igri še Ive Ivanov in Žiga Dimec. Ob tem je vodstvo kluba Veliću pripeljalo Matica Rebca in Bobana Tomića, ki sta nadomestila neprepoznavnega Dušana Katnića, in s tem dalo signal, da želijo v letošnji sezoni spisati odmevno zgodbo. »Praznikov za nas pravzaprav ni bilo, saj smo se pospešeno pripravljali na Olimpijo. Spoštujemo nasprotnika in se zavedamo, da uvrstitev na lestvici ne izraža njegove realne moči. Sami želimo ponoviti zadnje predstave, igrati agresivno v obrambi in v skoku ter biti preudarni v napadu,« pravi Ivan Velić, ki bo imel na voljo bolj spočite igralce, saj je Krka zadnjo tekmo proti Cedeviti igrala pred tednom dni, medtem ko je Olimpija v sredo izgubila s Cibono.

Peklenski ritem za Olimpijo

Prav obračun proti zagrebškemu moštvu je bil na neki način ogledalo dosedanje sezone Ljubljančanov. V 40 minutah so Ljubljančani prikazali dva povsem drugačna obraza, kar pomeni, da trenerju Gašperju Potočniku v treh mesecih še ni uspelo odkriti zdravila, s katerim bi zmanjšal nihanja v igri. To je sicer za mlada moštva dokaj značilna bolezen, ki pa bi morala s časom izginjati. Še posebno zaradi tega, ker čaka Olimpijo v prihodnjih dneh peklenski ritem tekem. V ligi ABA in evropskem pokalu bodo nanizali gostovanja pri Krki in Maccabiju, domača obračuna proti Crveni zvezdi in Unicsu Kazanu, obračun v Podgorici proti Budućnosti in v Ljubljani proti Nižnem Novgorodu. Šest morebitnih porazov bi Olimpijo pahnilo v izredno neugoden položaj in zamajalo stolček Potočnika, ki pa naj bi bil po zagotovilih vodstva kluba do državnega prvenstva povsem trden.

Vsekakor bi strategu zmajev v težkih časih prav prišla okrepitev na položaju številka tri, ki jo je pred dnevi napovedal, a je vprašanje, če jo bo v težkih finančnih časih za klub, ki v luči sanacije gleda na vsak evro, tudi dočakal. »Pozabiti moramo prvo tekmo s Krko v Stožicah. Tisti obračun ni bil nobeno merilo. Krka ima dobro ekipo, ki je po novem okrepljena še z dvema organizatorjema igre. Ob dejstvu, da igramo v Novem mestu in da gre za slovenski derbi, nas čaka izjemno zanimiva tekma,« napoveduje Gašper Potočnik, ki dobro ve, kako je treba igrati v dvorani Leona Štuklja. V sezoni 2012/13 je namreč v Novem mestu sprva opravljal vlogo pomočnika Aleksandru Sekuliću, po njegovem odhodu pa dolenjski klub popeljal do naslova prvaka.

Liga ABA, 18. krog, danes ob 17. uri: Mega Leks – Zadar, ob 19. uri: Krka – Olimpija, ob 21. uri: Budućnost – Tajfun, jutri ob 17. uri: Igokea – MZT, ob 19. uri: Cibona – Metalac, ponedeljek ob 18. uri: Crvena zvezda – Cedevita, ob 21. uri: Sutjeska – Partizan.