Bill Cosby se v javnosti že leto dni otepa obtožb več kot 50 žensk, ki trdijo, da jih je ameriški televizijski zvezdnik posilil, spolno napadel in/ali pa omamil. Med njimi je tudi nekaj primerov domnevnih napadov na mladoletno osebo. Napadi naj bi se v vsaj desetih različnih ameriških zveznih državah začeli že leta 1965, trajali pa vse do leta 2008. Ker zaradi zastaranja za številne primere ne morejo več sprožiti kazenskih postopkov, vsaj osem od prej omenjenih žensk pravico išče s civilnimi tožbami. V ameriških medijih so v zadnjem letu pisali tudi o tem, da je Cosby številnim domnevnim žrtvam plačeval za molk, kar naj bi bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj njegovi domnevni napadi tako dolgo niso prišli v javnost.

Otipavanje je priznal

Danes je bila proti Cosbyju v ameriški zvezni državi Pensilvanija vložena prva uradna obtožnica zaradi nedostojnega spolnega napada pod oteževalnimi okoliščinami na Andreo Constand, ki naj bi jo Cosby januarja leta 2004 najprej omamil, nato pa jo otipaval. V sklopu civilne tožbe sta Cosby in Constandova že leta 2006 prišla do poravnave, s podpisom pa se je zavezala, da o primeru ne bo (javno) govorila.

Zaradi zakona v Pensilvaniji, kjer primeri spolnega napada zastarajo po 12 letih, pa je imela Constandova čas za vlogo kazenskega postopka le še en mesec. Julija letos je sodišče po posredovanju tiskovne agencije AP odpečatilo dokumente iz leta 2005 in jih posredovalo javnosti, iz njih pa je razvidno, da je Cosby priznal sporazumne spolne odnose s številnimi ženskami, pa tudi uporabo sedativa, za uporabo katerega je priznal, da je bila nezakonita.

(Na posnetku si lahko ogledate izsek enega od delov iz nanizanke Cosby, ki so jo na postaji NBC predvajali od leta 1984 do 1992. V osmih sezonah so predvajali 201 epizodo.)

»Neutemeljene, fantazijske zgodbe«

Cosby je ta mesec vložil protiobtožnice zoper sedem žensk, ki ga obtožujejo spolnega napada. Ob tem je sporočil, da njihove navedbe škodijo njegovemu ugledu in to celo do te mere, da so načrti za novo družinsko komično nanizanko padli v vodo, poročajo ameriški mediji. Sicer je ameriški igralec, ki je s svojo priljubljenostjo in glavno vlogo zdravnika Heathcliffa Huxtabla v televizijski nanizanki »The Cosby Show« utiral pot temnopoltim igralcem na televiziji, med plazom obtožb bolj ali manj molčal in večkrat zavrnil intervjuje na to temo. Za časnik Florida Today je kasneje komentiral, da se s čemer takšnim ne bi smel nihče soočati, pa tudi ne odgovarjati zgolj na govorice. »V tem poslu sem že 52 let in nikoli nisem videl ničesar podobnega,« je bil kratek maja letos. So bili pa toliko bolj zgovorni njegovi tiskovni predstavniki in odvetniki, ki so obtožbe večkrat označili za »neutemeljene, fantazijske zgodbe, ki so presegle že tudi vse meje absurda«.

Obtožbe so bile za Cosbyja pogubne – številne šole in univerze so preklicale častne diplome, ki so mu jih podelile (v 30 letih naj bi jih prejel vsaj 60), predvidene ponovitve nanizanke »The Cosby Show« so umaknili s programa, številne organizacije pa so z njim prekinile vsakršno sodelovanje.