Britanski prestolonaslednik je na globalni podnebni konferenci v Parizu opozoril, da bo kmalu izginil tudi njegov najljubši sir pont-l'evêque, saj je narejen po tradicionalni metodi iz surovega mleka. Takih pa je le še deset odstotkov vseh francoskih sirov. Poraba sira iz surovega mleka vsako leto pade za okoli pet odstotkov, zato ga izdeluje vse manj sirarjev.

Japonci se bojijo šunke

Odkar je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da so mesne delikatese lahko rakotvorne, se je na Japonskem znižala prodaja šunk. Te so še posebno priljubljeno darilo v času praznikov oseibo, ki so decembra. Navada je, da se za ta praznik drugim pošlje darilo, ponavadi hrano, kot zahvalo za prijaznost, ki so nam jo dajali čez leto. Po poročanju Japan Timesa pa je letos prodaja šunk padla za skoraj polovico. Namesto predelanega mesa Japonci letos raje podarjajo slaščice in pivo.

Salama proti mačku

Ni kulture, ki ne bi imela svojega zdravila proti mačku. Ameriški Indijanci so denimo lizali svoj znoj, stari Egipčani pa so uročili pivo. Najnovejše zdravilo proti mačku je posebna salama. Salama resna svinja naj bi bila prva, ki naj bi delovala preventivno. Mesarji iz Britanije priporočajo, da jo jeste istočasno, ko pijete, in maček se naslednje jutro gotovo ne bo prikazal. Sestavine salame so skrivnost, nutricisti pa menijo, da deluje tako kot vsaka druga hrana, ki jo konzumiramo med pitjem.