Potem ko se je slovenski trener Jure Zdovc v zadnjih letih nekajkrat pojavljal v kombinacijah za prevzem kakšnega od evropskih velikanov, je na koncu pristal v klubu, ki je trenutno nekoliko pod njimi. Božično-novoletne praznike bo preživel v Atenah, kjer že pospešeno dela na tem, da novemu moštvu AEK vcepi svoj sistem igre. Pred Zdovcem sta hkrati zadnja dneva v vlogi selektorja slovenske reprezentance, saj mu z novim letom poteče dogovor s Košarkarsko zvezo Slovenije. Ta naj bi novega vodjo izbrane vrste obelodanila v začetku januarja, saj bo 22. istega meseca že žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo 2017.

Po prihodu v Atene Jure Zdovc nikakor ni imel lahkega dela. Ekipo je spoznal na večerji 21. decembra, imel naslednji dan čas le za en trening, nato pa ga je 23. decembra že čakala prva preizkušnja. Gostovanje na Rodosu pri Kolossosu. Kljub neugodnemu tekmecu je AEK slavil zmago po podaljšku, Zdovc pa je po uspehu svoje igralce označil za heroje, ker so v dokaj neugodnih razmerah na igrišču pokazali borbeni karakter. A to očitno ni letelo na vse posameznike, saj je moral klub kmalu zapustiti Malcolm Armstead. Američan, ki je v lanski sezoni izredno uspešno igral v dresu Krke, je že našel novega delodajalca, saj se je preselil k turškemu Istanbulu BB, kjer bo združil moči z Jako Klobučarjem, s katerim sta sodelovala že na Dolenjskem. Zdovc v teh dneh pri AEK pospešeno uvaja svoj sistem dela in igre, saj ga že 2. januarja čaka veliki atenski derbi proti Panathinaikosu, ki ga vodi njegov nekdanji soigralec v jugoslovanski reprezentanci Aleksandar Đorđević, pomaga pa mu Sani Bečirović. Prav Panathinaikos z 11 zmagami brez poraza trenutno zaseda vrh grškega prvenstva. Za njim je Olympiacos (10-1), tretji pa je Zdovčev AEK z dvema porazoma.

CSKA izgubil proti Himkiju

V španskem državnem prvenstvu je bil minuli konec tedna na sporedu derbi med Realom Madridom in Barcelono. Aktualni evropski prvak, pri katerem je Luka Dončić igral le štiri minute in pol, je moral priznati premoč Kataloncem. Uspeha sta se sicer veselila Mirza Begić (9 točk in 7 skokov), ki je z Bilbaom ugnal Joventut, ter Jaka Blažič (točka in 5 skokov), ki je bil z Laboral Kutxo boljši od Fuenlabrade. Gran Canaria Alena Omića (7 točk in 7 skokov) je bila prekratka proti Andorri, Sevilla Boštjana Nachbarja (8 točk) in Uroša Slokarja (4 točke) pa proti Estudiantesu.

Gašper Vidmar je v Turčiji z Banvitom ugnal evroligaško Pinar Karsiyako. Ljubljančan je k zmagi svojega moštva prispeval tri točke in skok. Uspešnejši je bil Jaka Klobučar, ki je v dresu Istanbula BB dosegel 10 točk in 5 asistenc, a je njegovo moštvo klonilo proti Darušafaki. Enaka usoda je na gostovanju pri Fenerbahčeju doletela Gaziantep Jureta Balažiča (10 točk). Klemen Prepelič je bil z Oldenburgom v nemškem prvenstvu prost, saj je obračun 15. kroga odigral že 11. decembra, zajetno minutažo pa je pri zmagi Bamberga proti Bayreuthu prejel Aleksej Nikolić. V 18. minutah je dosegel točko in ujel štiri odbite žoge. Zoran Dragić je bil s Himkijem dejaven v prvem krogu drugega dela evrolige. Moskovski derbi je pripadel Himkiju, Ljubljančan pa je v 19 minutah dosegel 7 točk.

Bryant ni mogel verjeti

Pretekle dni sta v ligi NBA najbolj zaznamovala Dirk Nowitzki in Kobe Bryant. Sedemintridesetletni Nemec je sredi tedna pri zmagi Dallasa proti Brooklynu na šestem mestu večne lestvice strelcev prehitel Shaquilla O'Neala (28.596 točk). »Tega trenutka ne bom nikoli pozabil. Sploh se mi ne zdi resnično, da sem dosegel več točk kot Shaq, ki je legenda in eden najboljših košarkarjev vseh časov.,« je povedal Dirk Nowitzki, ki sedaj na petem mestu lovi Wilta Chamberlaina (31.419).

Če je bilo napredovanje Nowitzkega po večni lestvici strelcev pričakovano, pa so bili nepričakovani prvi delni rezultati glasovanja navijačev za tekmo All-Stars. Daleč največ glasov (719.235) je namreč prejel zvezdnik LA Lakers Kobe Bryant, ki je pred časom naznanil, da se bo po sezoni upokojil. Na drugem mestu je košarkar Golden State Warriors Steph Curry (510.202), več kot polovico manj glasov pa je prejel LeBron James (357.937). »Ko sem videl rezultate glasov, sem si mislil: Kaj, za vraga?« je dejal Kobe Bryant in dodal, da je izjemno hvaležen za podporo navijačev.