Kapsule zamenjajo za sladkarije

Kapsule, dane na trg pred junijem letos, so lahko v prodaji še danes in jutri, od 1. januarja pa bodo morale biti vse kapsule s pralnim sredstvom na trgu skladne z novo zakonodajo. Na embalaži bodo tudi jasno zapisana opozorila o nevarnosti in o tem, da naj bodo v gospodinjstvu kapsule na mestih, ki niso dosegljive otrokom. Barvne kapsule so v zadnjih letih zaradi preproste uporabe postale zelo priljubljene, vendar pa jih otroci lahko zamenjajo z igračami ali sladkarijami ter po nesreči pogoltnejo in se zastrupijo.

Zastrupitve s tekočino za gorenje v oljnih svetilkah

Pogoste zastrupitve, predvsem pri malčkih med prvim in tretjim letom starosti, so zabeležili tudi s tekočinami za gorenje v oljnih svetilkah, ki so privlačnih barv. Skladno s pravili REACH so od leta 2010 v veljavi tudi nova pravila o embalaži, označevanju in opozorilih na tekočinah za gorenje. Zmanjšali so največje dovoljene količine pakiranja, uvedli pravila, ki proizvajalcem nalagajo, da embalaža ne sme biti privlačna za majhne otroke in da morajo biti znaki za opozorila o nevarnosti proizvodov jasno zapisani. Olja ne smejo biti obarvana in odišavljena, prav tako pa morajo biti zaprta tako, da otroci pokrova ne morejo odpreti.

Vsako leto manj zastrupljenih majhnih otrok

Kot so sporočili iz Evropske komisije, so ti ukrepi bistveno pripomogli k zmanjšanju števila zastrupitev pri majhnih otrocih; vsako leto od 2010 je 9 odstotkov manj zastrupitev z olji za svetilke in kar 15 odstotkov manj zastrupitev z olji za žare. Računajo, da bodo v naslednjih štirih letih število zastrupitev z omenjenimi snovmi znižali za kar tri četrtine.

Vir: www.zps.si