Ministrstvo za kulturo je nedavno ustavilo postopek javnega razpisa za izbor dvoletnih kulturnih projektov na področju uprizoritvenih umetnosti, za katerega so lani namenili 185.000 evrov. »Zaradi tehničnih razlogov razpis ni bil pravočasno objavljen v Uradnem listu. Potencialni prijavitelji, ki spremljajo le objave v Uradnem listu, zaradi tega ne bi imeli možnosti prijave in bi bili s tem postavljeni v neenakopraven položaj,« so pojasnili na spletni strani, ki so ga po elektronski pošti dobili tudi prijavitelji. Razpis je ministrstvo 18. decembra s sklepom ustavilo in ga še istega dne ponovno objavilo, odprt je do 18. januarja prihodnje leto.

Kdo je kriv?

Razpis bi moral biti skladno s pravilnikom objavljen tako v Uradnem listu RS kot na spletnih straneh ministrstva. Kateri so bili torej »tehnični razlogi« za prepozno objavo razpisa v Uradnem listu in kdo bo zaradi tega odgovarjal? Iz ministrstva odgovarjajo, da so Uradnemu listu pravočasno posredovali naročilo za objavo razpisa, a ga ta ni objavil. Na Uradnem listu trditev ministrstva zanikajo: »Ministrstvo za kulturo je 17. septembra 2015 prvič rezerviralo razpis, potem pa ga prestavljalo vse do 18. decembra 2015, ko je bila objava z naše strani izvršena.«

Olja Bizjak iz uredništva UL pojasnjuje, da morajo biti v skladu z uredbo objave poslane najmanj pet dni pred izidom Uradnega lista. Ker včasih ministrstva (in drugi) ne vedo, če jim bo razpis uspelo pravočasno pripraviti, rezervirajo prostor za objavo: »V konkretnem primeru se je zgodilo, da so prostor za objavo večkrat rezervirali in zaradi nam neznanih razlogov rezervacijo preklicali.« Razpis pa lahko v UL objavijo šele, ko dobijo dokument za objavo podpisan in žigosan. Toda – na Uradnem listu pojasnjujejo, da so 7. oktobra, torej tri dni prekasno glede na to, da ima UL petdnevni prijavni rok, prejeli rezervacijo za objavo 9. oktobra, ki pa ni bila podpisana in opremljena z žigom ministrstva. »Brez podpisa in žiga objava ni možna,« pravi Olja Bizjak.

Napako opazili po dveh mesecih

Razpis je bil na spletni strani ministrstva objavljen 9. oktobra, z ministričinim sklepom pa ustavljen 18. decembra, kar pomeni, da so na ministrstvu proceduralno nepravilnost opazili z več kot dvomesečnim zamikom oziroma dober mesec po zaključku razpisa. Sklep o ustavitvi razpisa, ki je sicer ravno tako objavljen brez podpisov, kot skrbnico postavke navaja Vesno Jurco Tadel, kot pravnico Barbaro Videnšek, kot generalno direktorico pa Biserko Močnik. Obveščanje Uradnega lista o razpisih je povsem rutinska zadeva, ki je hkrati zakonsko obvezna.

Producenti nejevoljni

Ker gre za nov razpis, morajo vsi prijavitelji vlogo v razpisnem roku ponovno oddati, četudi so obrazci in njegova vsebina nespremenjeni. Vlogo, ki so jo poslali na prvi razpis, jim lahko z ministrstva vrnejo ali jo prevzamejo sami, pravi Alenka Štrukelj. »Če bodo prijavitelji poslali isto vlogo, morajo ob ponovljenem pošiljanju na obrazcih dejansko spremeniti le datum pošiljanja, lahko pa pošljejo povsem novo vlogo.« To pomeni, da zaplet od producentov ne bo terjal veliko dodatnega dela, a na rezultate bodo morali zdaj čakati bistveno dlje.

Direktor Judovskega kulturnega centra LjubljanaRobert Waltl pravi, da sicer vsi delamo napake, a so napake organov očitno bolj milostno obravnavane kot napake prijaviteljev pri oddaji vlog. »Če naredi napako prijavitelj, lahko to usodno vpliva na nadaljnji potek. Vlogo lahko zavržejo, ne da bi o vsebini sploh razpravljali.« Skrbi ga, da se bo postopek zdaj zavlekel do sredine leta 2016.

Umetniška vodja Mednarodnega centra lutkovne umetnosti KoperMaja Bavdaž Gross prav tako opozarja na dvojna merila in dodaja, da je zaplet znak nekompetentnosti, brezobzirnosti in nespoštljivosti do ustvarjalcev. V praksi to pomeni, pojasnjuje predsednica društva NagibPetra Hazabent, da bodo sredstva v najboljšem primeru prejeli šele pred poletjem oziroma v drugi polovici naslednjega leta. »Na ta način je program zelo težko oblikovati, saj bomo producenti, partnerji in soustvarjalci za delo plačani z nekajmesečno zamudo.« Ministrstvo se s tem, kaj takšne poteze pomenijo za izvajalce in njihov obstoj, ne ukvarja.