Če živite v blokovskem stanovanju, je zelo velika verjetnost, da je strop visok okoli dva metra in pol, ali je celo nižji. Kljub temu pa obstaja več možnosti, kako je lahko nizek strop navidezno videti višji. Oglejmo si nekaj trikov, ki jih pri svojem delu uporabljajo notranji oblikovalci.

Zavese od tal do stropa

Večina nas zavese obesi tako, da prekrivajo okno po višini in dolžini, tako da prvenstveno zastrejo sončno svetlobo in služijo kot zaščita zasebnosti. Vendar vam lahko pomaga drugačen način obešanja zaves. Namesto da jih obesite tik na oknom, pomaknite obešalo vse do stropa, zavese pa naj bodo tako dolge, da se dotikajo tal, s čimer je prostor takoj videti višji. Poleg tega naj bodo razmaknjene, da je okno videti večje, večja okna pa sobo takoj naredijo na videz prostornejšo. Če želite, da so okna vseeno zakrita, izberite prosojne zavese za osrednji del, ob straneh pa obesite gostejše dekorativne zavese.

Optična prevara na zidu

Še en način za »povišanje« prostora so navpične črte na steni. Tako se pogled pomika navzgor namesto vodoravno in ustvarja vtis višine. Za to optično prevaro lahko uporabite umetniške slike, ki so višje kot daljše, ali vzorec na zidu. Izberete lahko zidne tapete z navpičnimi črtami ali pa črte na steno narišite sami. Ni nujno, da vzorec bode v oči, temveč uporabite eno barvo v sijajni in mat izvedbi, s čimer ustvarite subtilen in monokromatski videz namesto drznega kontrastnega.

Svetlejše, nežnejše barve

Eden zadnjih priljubljenih trendov pri pleskanju prostorov je barvanje stropa s kontrastno barvo namesto tradicionalne bele. To je lahko katastrofalno za prostore z nizkim stropom, saj je ta videti še nižji, soba pa še bolj utesnjena. Nizek strop je manj opazen, če ga prepleskate s svetlejšo, nežnejšo barvo, enako pa velja za cel prostor, ki je videti večji, če niso vse stene v močnih živahnih barvah.

Brez visečih svetilk

Če je strop nizek, se izognite visečim svetilkam, stropnim ventilatorjem in lestencem. Svetila, ki visijo s stropa, zmotijo vidno polje, in povzročijo, da gledamo vanje, s tem pa tudi v strop, ki se zdi bližje tlom. Izberite preprosto svetilko, ki jo pritrdite na strop, ali svetila na stenah. Izognite se tudi okrasnim ali zaključnim letvam ob stropu, ker prav tako navidezno zmanjšajo višino prostora. Če se oko nima ob čem zaustaviti, se zdi strop višji, kot dejansko je.

Naj vam pomaga oprema

Pohištvena oprema ima prav tako velik vpliv na dojemanje prostora. Izberite nižje pohištvo, ki odpre vidno polje. Visoko pohištvo prekine prostor, da je videti manjši, medtem ko je zaradi nizkih elementov prostor do stropa videti višji. Umetniška dela obesite na steno višje kot običajno, kar pomaga usmeriti pogled navzgor. Po možnosti izberite takšna, ki vsebujejo navpične črte in motive.

Vir: www.homedit.com