»Najprej sem zavohal dim in videl, kako se vali iz desnega kota pod ostrešjem restavracije,« o nedeljskem nočnem dogodku pripoveduje sonajemnik restavracije Lev na počivališču gorenjske avtoceste na Hrušici Marko Bogataj. Takoj sta poklicala gasilce, od zunaj pa sta videla, da je levo stran ostrešja stavbe zajel ogenj.

Gasilci GARS Jesenice, PGD Hrušica in Jesenice, okoli 25 jih je sodelovalo pri gašenju, so prišli v desetih minutah. Odprli so del ostrešja in pogasili požar, nam je včeraj pojasnil Robert Kejžar iz GARS Jesenice. »Ljudi ni bilo treba evakuirati, saj ne v restavraciji ne na parkirišču ob našem prihodu ni bilo nikogar,« je dodal. Da v restavraciji v tistem času ni bilo gostov, potrjuje tudi Bogataj. Kako je lahko zagorela izolacija nad kaminom, mu ni jasno. »Vse je novo. Prostor s kaminom smo uredili šele pred slabim mesecem in vse je bilo brezhibno,« pove in dodaja, da so si kraj požara ogledali tudi kriminalisti.

Ker je uničenih okoli 20 kvadratnih metrov stropa, so restavracijo zaprli, a jo bodo v nekaj dneh uredili. Kejžar je ob tem izpostavil ustrezno in hitro ravnanje ljudi, ki so poklicali gasilce. Če bi se prihod gasilcev zamaknil za zgolj nekaj minut, bi se požar na lesenem ostrešju lahko razširil na trgovino in bencinsko črpalko, kar bi obiskovalce in zaposlene lahko spravilo v veliko nevarnost. »Ko opazimo dim, je treba čim prej poklicati gasilce. Ne čakajmo, kdaj in kje bomo opazili ogenj, saj se v tem času že lahko nevarno razširi. Zelo pogosto velja pravilo, da kjer je dim, je tudi ogenj,« dodaja Kejžar. pe