Tariku se je kar meglilo pred očmi. Vizum mu je odobril ameriški state department, elektronsko letalsko vozovnico ameriška letalska družba, vstopnice za Disneyland uprava zabaviščnega parka, hotelske sobe je rezervirala ameriška turistična organizacija. Zdaj ko je s sitnima otrokoma prestal 26 carinskih in varnostnih preverb, osem skeniranj in pet slačenj, mu neki model, ki je bil videti, kot da je jahal z Wyattom Earpom, pri vratih letala pravi, naj se poberejo domov, kufre pa bodo dobili drugič. Ali pa tudi ne.

Toda Tarik, rojeni Britanec, ve, kakšne demokratične pravice pritičejo prebivalcem demokratičnih držav, kot so denimo Velika Britanija in morda ZDA, in je zahteval pojasnilo, zakaj so mu zavrnili odobreni vizum. Saj ga ne poznajo. Če bi ga poznali, bi vedeli, da je vzoren državljan, nikoli kaznovan, naprednih idej, kandidat liberalnodemokratske stranke na volitvah za britanski parlament, član lokalnega parlamenta, redni plačnik davkov, član šolskega odbora in dobrodelnih organizacij ter tarča groženj zaradi javnega kritiziranja islamskih skrajnežev.

Vse to vemo, je dejal uradniški robot. Vse smo preverili, vse drži in zaradi tega ste še posebej sumljivi. Tako vzoren državljan prav gotovo nekaj skriva. Vsi teroristi imajo zgledno življenje in pošteno plačujejo davke. ZDA niso Francija, ki takšnim tipom verjame, je kamenega obraza pojasnjeval in se poskušal otresti osemletnega fantička, ki se je oklepal njegove noge in cmihal, da ima v šoli same petke, da obožuje hamburgerje in ameriške polke in da bi rad videl Mikija Miško. Z gnusom je odrinil petletno deklico, ki mu je poljubljala roko in ga milo prosila, naj jih spusti naprej, ker bi se rada peljala z letalom. Varnost domovine je svetinja, ti pa bi se razstrelila sredi Disneylanda in ubila Sneguljčico in vseh sedem palčkov, ji je zabrusil.

»Pa nas mečete iz letala kot pse, ker smo muslimani?« je zanimalo Tarika. Raje bi vkrcal komunista kot vas, mu je hladno zabičal čuvaj ameriške svobode in demokracije. Samo danes smo 32 takšnih, kot ste vi, zbrcali z letališča skupaj z njihovimi vizumi, se je repenčil šerif s kravato. »Vi tega ne smete, to je britansko ozemlje,« je protestiral Tarik in se postavil v bran britanski suverenosti. »Britansko? Kar misli si,« je bil ciničen jenki. »Vi niste normalni,« je poskušal Tarik z zadnjim argumentom. »Izvajate politiko Donalda Trumpa, ki bo vsem muslimanom prepovedal vstop v ZDA, še preden je dobil en sam volilni glas. Saj še ni predsednik ZDA,« je zmagoslavno podučil zastopnika ameriške vizije demokratičnega sveta. »Trump da ni predsednik? Si prepričan, ti islamski terorist, da ni?« se je še zmagoslavneje zarežal Američan. Zažgal je štiri potne liste in mrmral: »Če smo se znebili Indijancev in komunistov, se bomo tudi muslimanov, latinosov, črncev...«