Direktorica ljubljanskega Pilates centra Tanergija® je v njem združila bogato znanje o gibanju in telesu, pridobljeno na osebni in profesionalni poti. Gre za nadgradnjo edinstvene vadbe tanergija, ki temelji na rehabilitacijskem pristopu in individualno prilagojenih vajah.

Vadba štirje letni časi je sestavljena iz štirih delov. »Začne se s pomladjo, kjer se skozi različne tehnike in vaje vzpostavi miren stik s telesom, ki ga nežno prebudimo in pripravimo za nadaljevanje. Drugi del predstavlja poletje, kjer se z nekaterimi vajami iz vzhodnih ved in kitajske tradicionalne medicine zbudi naše notranje telo. Tretji del predstavlja jesen, ko žanjemo sadove svojega dela. V tem delu krepimo jedro telesa z nekaterimi posebej izbranimi vajami pilatesa. Zadnji del predstavlja zimo, ki je namenjena umirjanju in sproščanju,« vadbo, namenjeno vsem, ki si želijo več miru v sebi, več zadovoljstva, moči in pozitivnega pogleda na izzive, slikovito opisuje Tanja Želj.

Ob tem Tanja Želj poudarja, da gre za kombinacijo znanja, ki ga skozi leta pridobiva z vseh vetrov in svojih lastnih padcev, izzivov, poškodb in bolezni. Prav tovrstne izkušnje so odlike uspešnih in kakovostnih inštruktorjev pilatesa.

Potrebno je nenehno učenje

Število tečajnikov za vodenje vadbe pilatesa v zadnjem času precej narašča. Zato je še pomembneje, da inštruktor, ko pridobi potrebne zakonske licence, nadaljuje lastno učenje in trening pilatesa.

»Vse več je takih, ki pridobijo licenco in se potem nikoli več ne odpravijo na vadbo. Menim, da se mora prav vsak izmed nas, ki učimo ljudi, nenehno izpopolnjevati in učiti. Veliko je tečajnikov z drugih strokovnih področij, ki nimajo tako široke podlage znanja kot na primer diplomanti fakultete za šport, fizioterapije ali medicine. Zato morajo, če želijo dobro delati z ljudmi, vso to znanje skozi leta potem nekje pridobiti,« je prepričana sogovornica Tanja Želj. S pomočjo pilatesa je skupaj z ekipo pomagala življenje izboljšati že 8163 Slovencem in Slovenkam.

Pilates poučuje in izvaja že enajst let, pri čemer vedno znova odkrije kaj, česar še ne ve ali kar začuti povsem drugače. Pravi, da se ga po enajstih letih še vedno uči: »Pilates je tek na dolge proge. Šele čez leta se začneš zares zavedati, kaj vse prinaša telesu.«

Vsaj petnajst različnih šol pilatesa

O tem, katera je boljša, Željeva odgovarja, da je lahko vsaka šola, ki sledi principom vadbe pilatesa, dobra šola. »Ni boljših ali slabših, so samo različne šole. Od nas je odvisno, kaj nam bolj ustreza. Navadno zaupamo nekomu in smo zadovoljni z njim, če smo pri njem kaj izboljšali, odpravili bolečine, popravili držo telesa... Sicer pa velja, da izvirnih vaj pilatesa, ki jih je štiriintrideset, vadeči skoraj ne izvajajo. Vse, kar delamo, so izpeljanke pilatesa. Stroka pravi, da so naša telesa premalo natrenirana, da bi zmogli delati tako, kakor so delali pred sto leti pod taktirko izumitelja Josepha Hubertusa Pilatesa,« pravi Željeva.

Kaj pa moški in pilates? Sogovornici je žal, da na urah pilatesa ni več moških. Osebno jih namreč kar veliko spremlja individualno. Prepričana je, da jim lahko tovrstna vadba zelo koristi in bi jih lahko bilo v skupinah več. Morda je v Sloveniji težava v tem, da sodi pilates med skupinske vadbe, ki so bile včasih domena žensk, razmišlja. A danes imamo idealno priložnost, da to spremenimo. Zato: moški, kar pogumno!