22. decembra je minilo natanko 70 let, odkar so se slovenski skladatelji povezali v društvo, zato je celotna letošnja sezona društva podčrtana z jubilejem. Vrhunec bo 21. junija s slavnostno akademijo.

Skladatelji so sčasoma medse povabili tudi muzikologe, danes je v društvu 110 članov. Društvo prvenstveno skrbi za izvajanje nove slovenske glasbe, za njeno izdajanje v notnih edicijah in na zvočnih nosilcih ter za pravno zaščito in promocijo članov. Za zaščito avtorskih pravic sodelujejo s SAZAS. Prav novonastala in še neslišana glasba je po besedah predsednika Društva slovenskih skladateljev (DSS) Nenada Firšta v središču njihove pozornosti v jubilejni sezoni. Nove skladbe je v zadnjem času napisalo 37 skladateljev, v Bruslju bosta denimo 15. februarja z izborom slovenske glasbe ob slovenskem kulturnem prazniku nastopila saksofonist Jan Gričar in harmonikar Nejc Grm.

Slovenske novitete se bodo poslušale tudi na najstarejšem društvenem dogodku – v komornem ciklu Koncertni atelje DSS. Noč slovenskih skladateljev je namenjena le krstnim izvedbam. Skladatelji se prijavijo na razpis, društvo pa poskrbi za izvajalce in izvedbo. Izključno nova dela bodo junija poslušali tudi mladi poslušalci, in sicer v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije; skladatelji so namreč komponirali prav z mislimi nanje.

V živo s skladatelji

Pogovori s skladatelji so v promocijski dejavnosti društva omogočili poslušalcem »živi stik« s skladatelji današnjega časa, kar je dragocena izkušnja predvsem za poslušalce. Pomladi bo pogovorni večer z Aldom Kumarjem, Vitom Žurajem in Mojmirjem Sepetom.

V jesenskem času jih čaka gostiteljstvo generalne skupščine vseevropskega združenja skladateljev ESCA. V tej druščini je sicer čez 40 skladateljskih društev iz dvajsetih evropskih držav oziroma okrog 23.000 skladateljev vseh žanrov. im