Na predzadnji dan v letu na Bledu že vse od leta 1999 bolj ali manj uspešno sklenejo človeško verigo okoli Blejskega jezera. Da bi jim letos to zagotovo uspelo in da bi se s tem še zapisali v Guinnessovo knjigo rekordov, so družabni prireditvi, ki bo potekala jutri popoldne, dodali še olimpijski pridih. Krog okoli jezera bodo skušali skleniti s pomočjo slovenskih olimpijcev, prvič pa se bodo skupaj predstavili tudi športniki, ki se bodo odpravili na olimpijske igre v Rio de Janeiro. Kot nam je povedal direktor Turizma Bled Jaka Ažman, so imeli tri dni pred prireditvijo več kot 3000 prijav. Olimpijski krog varnosti poleg Turizma Bled pripravljata še Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in zavarovalnica Adriatic Slovenica.

Ceneje na vlak in brezplačno do Bleda

Guinnessov rekord bodo obiskovalci na Bledu skušali preseči v kategoriji največjega števila ljudi, ki hkrati prižgejo svetlobno palico, pojasnjuje predstavnik za odnose z javnostmi Olimpijskega komiteja Slovenije Brane Dmitrovič. »Trenutni rekord so junija letos dosegli Američani, ko je 3712 ljudi svetlobno palico hkrati prižgalo na dogodku Indiana Fever and Fans v Indianapolisu. Na Bledu mora za postavitev rekorda hkrati prižgati svetlobno palico več kot štiri tisoč ljudi.« Vsi, ki želijo pri tem sodelovati, se morajo prijaviti na spletni strani www.as.si/olimpijskikrog. Da bi zagotovili enakomerno razporeditev prijavljenih okoli jezera, so njegovo okolico razdelili v štiri cone, v katerih bo po zagotovilih organizatorjev enakovredno poskrbljeno za zabavo in srečanje z dosedanjimi dobitniki olimpijskih medalj. Vsak obiskovalec bo razporejen v eno izmed con – svetlobno palico bo prevzel z natisnjeno prijavnico. Z njo si bo zagotovil tudi cenejšo vozovnico za vožnjo z vlakom in brezplačen prevoz iz Lesc na Bled, prevoz pa bo urejen tudi do posameznih con ob jezeru.

Prijave tudi za naključne obiskovalce

V Turizmu Bled poudarjajo, da se bodo dogodka lahko udeležili tudi mimoidoči, ki se bodo za to odločili zadnji hip. »Prijave bodo zbirali na infotočkah v posamezni coni.« Prireditev se bo začela že popoldne, rekord pa bodo obiskovalci skušali postaviti okoli 18. ure, ko bosta vsak po svoji strani jezera z olimpijskimi baklami na promenado prispela dobitnika olimpijskih medalj Brigita Bukovec in Jani Klemenčič.

Čeprav so organizatorji dogodek že prijavili uredništvu Guinnessove knjige rekordov, pa morajo po njem, če jim bo uspelo doseči zastavljeni cilj, posredovati še dokaze, kot so prijavnice in fotografije z dogodka. »To bomo naredili takoj po dogodku,« pravi Ažman in dodaja, da ima uredništvo znamenite knjige rekordov leto dni časa, da na podlagi dokazov oceni, ali je dogodek resnično vreden objave v knjigi.