Trdijo, da je bil Darth Vader eden najučinkovitejših negativnih likov v zgodovini ameriškega filma, v novem filmu pa je Kylo Ren le bleda imitacija tradicionalnih hudobnežev Vojne zvezd. »Kylo Ren ima masko le zato, da spominja na svojega predhodnika, v resnici pa je lik, ki naj bi utelešal najvišje zlo, največja pomanjkljivost filma, le neroden rezultat računalnike grafike,« je zapisal vatikanski kritik. Nasploh je zapisal, da je Vojna zvezda ustvarjena, da bi ustrezala sodobni publiki, »ki je vajena sedeti doma pred računalniškim zaslonom in ne v kinodvorani«. Neizprosni so tudi do režiserja J. J. Abramsa, češ da je njegova režija »model tega, kako so sodobni akcijski filmi le malo boljše videoigre. Njegova režija kaže le na to, kako so bili pretekli filme Vojne zvezd elegantni, uravnoteženi in primerni.« Filmski kritiki L’Osservatora sicer slovijo po svoji konservativnosti. Leta 1960 so ostro napadli film Federica Fellinija Sladko življenje, češ da slavi zlo. Toda mnogo kasneje, leta 2012, so zapisali, da je Skyfall odličen Bondov film, »ker so v njem lepa Bondova dekleta«.

Draga ločitev Liama Gallagherja

Nekdanji pevec Oasis Liam Gallagher bo moral skupaj z nekdanjo ženo Nicole Appleton plačati malce več kot milijon evrov sodnih stroškov za ločitev. Tako je pretekli teden odločil sodnik, ki je dejal, da so njuni sodni stroški »ekscesni«. Zakonca sta se borila za delitev približno 15 milijonov evrov premoženja. Isti sodnik je odločil, da se bo premoženje delilo natanko na polovico. Par je bil skupaj petnajst let, poročena sta bila od leta 2008, imata sina. Leta 2013 sta se razšla, ker je Gallagher varal ženo. Pravzaprav je imel z ljubico, newyorško novinarko Lizo Ghorbani, otroka. Danes dve leti stare hčerke pevec nikoli ni videl, zanjo pa plačuje 4800 evrov mesečnih alimentov. Ločitveni postopek se je začel lani, v njem pa je bilo največ govora o tem, kako razdeliti del modnega podjetja Pretty Green, ki ga ima v lasti Gallagher, ter o tem, ali imata oba nekdanja zakonca po ločitvi enake možnosti zaslužka in kaj bo s skupno hišo. Večina razprav na sodišču je bila na zahtevo Gallagherjevih odvetnikov zaprta za javnost, kar je sprožilo ugibanja, o čem pravzaprav razpravljajo. Zato se je sodnik, ki je izdal končno odločbo, odločil, da bo ta javna. V njej je zapisano, da je očitno, da so Gallagherjevi odvetniki zaračunavali višje stroške, ki niso v skladu s celotno vsoto premoženja, o kateri se je razpravljalo. Pevec je že ob začetku postopkov dejal, da bo plačal tudi sodne stroške nekdanje žene.

Tina Fey se noče opravičevati

Komičarka Tina Fey je na internetu povzročila vihar, saj so jo na različnih forumih obtožili, da je njen šov Unbreakable Kimmy Schmidt rasističen. V eni zadnjih epizod so namreč razkrili, da je lik bogate in razvajene Jacqueline Voorhees (igra jo Jane Krakowski) po rodu Indijanka, a se pretvarja, da je belka, ker je prepričana, da bo tako v življenju dosegla več. Zdaj ko se ve, da je lik ameriška domorodka, se kritikom na internetu zdi tudi neprimerno, da ga igra belka. Tina Fey je v intervjuju za Net-a-porter dejala, da se za svoje šale ne misli opravičevati. Niti ne želi razlagati in razčlenjevati svojih šal, saj vloži veliko energije v to, da jih napiše, in morajo zato govoriti same zase. »Živimo v kulturi, ki zahteva opravičevanje, toda ne bom se opravičevala za svoje delo,« je odločna Feyeva. Svojevrstno šalo s Feyevo pa si je privoščila republikanska političarka Sarah Palin, ki jo je Feyeva smešila v skečih oddaje Saturday Night Live. V skeču, v katerem napovedujejo izmišljeno nadaljevanko 31 Rock, namreč Palinova oponaša Tino Fey. Toda komičarka ji ni ostala dolžna. Za predbožične epizode Saturday Night Live je oživila lik Sarah Palin in skupaj z igralko Amy Poehler priredila skeč, v katerem se srečata Palinova ter Hillary Clinton. Ta šala Tine Fey na internetu ni naletela na ogorčenje.

Nicolas Cage bo vrnil dinozavrovo glavo

Igralec Nicolas Cage je imel sicer pred leti težave z davkarijo in je moral plačati okoli šest milijonov dolarjev neplačanih davkov, a to ne pomeni, da igralec nima v lastni nekaj res nenavadnih predmetov. Imel je denimo zbirko stripov, ki jo je leta 1997 prodal za 1,6 milijona dolarjev, in pol milijona dolarjev vrednega lamborghinija, nekoč last iranskega šaha. V kategorijo bolj bizarnih predmetov sodi tudi glava dinozavra. Leta 2007 sta Nicolas Cage in Leonardo DiCaprio tekmovala, kdo bo v galeriji na Beverly Hillsu kupil fosil dinozavra, glavo tiranozavra bataarja, ki je bil izkopan v Mongoliji. Toda zdaj bo moral Cage svoj fosil vrniti Mongoliji. Čeprav mu je galerija izdala potrdilo o avtentičnosti, so ameriški kriminalisti že lani ugotovili, da so bile dinozavrove kosti ukradene. Poleg Kitajske je namreč Mongolija največji trg preprodaje in ponarejanja fosilov. Na črnem trgu so najbolj priljubljeni ostanki tiranozavra bataarja, tiranozavru rexu podobnega dinozavra, katerega ostanke so našli le v Mongoliji. Ameriške in mongolske oblasti so se že pred nekaj leti odločile, da bodo stopile na prste prekupčevalcem fosilov na črnemu trgu. V zadnjih dveh letih so odkrili več kot ducat ukradenih fosilov, med njimi dve popolni okostji tiranozavra bataarja. Vse so vrnili Mongoliji.

Pripravila: Manja Rošini