Gospodarska rast v Sloveniji se krepi, število brezposelnih se zmanjšuje, število delovno aktivnih pa raste. Rastejo tudi bruto plače na zaposlenega, krepi se obseg posojil gospodinjstvom. Na letni ravni imamo 0,5-odstotno deflacijo, zaupanje potrošnikov je vse večje, cene življenjskih potrebščin padajo. Vse to kaže na trend pospešenega trošenja prebivalstva. Kljub temu javnomnenjske raziskave kažejo, da smo Slovenci glede življenjskih razmer pri nas še vedno pesimistično razpoloženi. Po podatkih decembrske raziskave Vox populi, ki jo za Dnevnik pripravlja agencija Ninamedia, kar 46,6 odstotka vprašanih ocenjuje, da so življenjske razmere v Sloveniji enake kot lani, 43,4 odstotka anketiranih pa meni, da so razmere slabše kot lani. Z oceno, da so se razmere v Sloveniji popravile oziroma so boljše kot lani, se strinja le 9,7 odstotka vprašanih. Agencija Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 14. in 17. decembrom, v njej je sodelovalo 700 vprašanih.

Evropejci bolj optimistični kot Slovenci

Po napovedih Umarja bo letošnja rast BDP znašala 2,7 odstotka, Banka Slovenije in evropska komisija pa Sloveniji napovedujeta 2,6-odstotno rast BDP. Sodeč po gospodarskih napovedih evropske komisije bo domača zasebna poraba v prihodnjem letu in letu 2017 h gospodarski rasti prispevala celo več kot neto izvoz. Evrsko območje, katerega del smo tudi Slovenci, raste tudi zaradi domače porabe, vendar se ta v Sloveniji ne krepi tako pospešeno kot v Evropski uniji. Ankete med potrošniki namreč kažejo, da ni pričakovati občutne rasti porabe gospodinjstev. Po analitičnih napovedih bo menda tako še vsaj dobro leto dni.

Evropejci gospodarske razmere ocenjujejo bolje kot Slovenci, vsaj tako kažejo rezultati jesenske javnomnenjske raziskave Eurobarometra. V Evropski uniji je gospodarske razmere v svoji državi kot dobre ocenilo 40 odstotkov vprašanih, kar je 2 odstotni točki več kot v spomladanskem merjenju javnega mnenja. V Sloveniji je delež tistih, ki menijo, da so gospodarske razmere v naši države dobre, nižji od evropskega povprečja, čeprav se je od spomladi mnenje izboljšalo za 9 odstotnih točk. Gospodarske razmere kot dobre tako doživlja le 19 odstotkov Slovencev.