Po številu tekem svetovnega pokala v tej sezoni je za najboljšimi alpskimi smučarji tretjina preizkušenj. Vrhunec zime, v kateri ni velikega tekmovanja, je z januarskimi klasikami pred vrati. Pogled na osvojene točke svetovnega pokala med slovenskimi smučarji kaže, da so precej uspešnejše alpske smučarke, ki so po zaslugi Ane Drev, Maruše Ferk, Vanje Brodnik in Ilke Štuhec dosegle nekaj odmevnih uvrstitev. Največji napredek je v moškem delu reprezentance naredil Žan Kranjec. V slovenski reprezentanci je bilo v tej zimi opaznih nekaj pozitivnih prebliskov, ki po rezultatski lakoti ob odsotnosti Tine Maze skrbijo za delno potešitev potreb številnih spremljevalcev alpskega smučanja v Sloveniji.

Berganta jezi le slalom

Glavni moški trener Klemen Bergant je iskal pozitivne smernice v slovenski reprezentanci, a hkrati ni mogel prezreti dejstev, ki so ga žalostila ali jezila. »Boštjan Kline, Klemen Kosi in Martin Čater so v Severni Ameriki začeli sezono bolje kot pretekla leta. Dober start je bil pozitiven za vse nas. Slabše so reprezentanti v hitrih disciplinah nadaljevali svetovni pokal v Val Gardeni. Za vse smučarje bosta zelo pomembni januarski klasiki v Wengnu in Kitzbühlu. Še vedno vztrajam pri svojem prepričanju pred začetkom sezone, da je Kline smučar, ki ima velik potencial za vidne uvrstitve. Toda motor se ogreva počasi, kar je večkrat mučno predvsem za športnike, navsezadnje tudi trenerje in vse, ki spremljate naš šport. Dejstvo je, da je alpsko smučanje šport, ki traja od novembra do marca in v tem času je pomembna vsaka tekma. Zato so spodrsljaji boleči,« trdi Bergant.

Kar zadeva tehničnih disciplin je Bergant našel lepe besede o veleslalomistu Žanu Kranjcu, ki se je po dveh ničlah odlično pobral in na drugih progah v Val d'Iseru in Alti Badii z drugim oziroma petim časom pokazal, da je sposoben vrhunskih smučanj. »Vsi pa čakamo na dve njegovi vrhunski vožnji. Z njima bo sposoben doseči zelo vidne rezultate,« pravi Bergant. O Maticu Skubetu, ki naj bi v tej sezoni vlekel slovenski slalomski voz, glavni moški trener ni našel pohvalnih besed. »Tako v Val d'Iseru kot Alti Badii je naredil osnovnošolski napaki. Smučarju njegovega ranga se preprosto ne sme zgoditi, da odpira zgornji del telesa. Nesprejemljivo je, da ni sposoben v pravi drži presmučati 57 ali 60 zavojev, kolikor jih ima ena slalomska proga. Njegov cilj pred sezono je bil jasen, to je uvrstitev v finale svetovnega pokala. Za to izpolnitev cilja potrebuje vsaj 100 točk svetovnega pokala.«

V nadaljevanju sezone bodo smučarke uspešnejše

Glavni ženski trener Denis Šteharnik pravi, da se je trend boljših rezultatov začel kazati lani, ko je slovenska reprezentanca brez Tine Maze osvojila 283 točk svetovnega pokala, kar je bil najboljši zbir po letu 2003. Da bo številka letos višja, ni bojazni, saj so slovenske alpske smučarke na dvanajstih tekmah osvojile 229 točk. Iz izjave Šteharnika je mogoče sklepati, da bodo rezultati v ženski ekipi v nadaljevanju sezone še boljši. »Začetek sezone je bil slabši od pričakovanj. Razlog je bil, da smo po koncu lanske sezone vsi trenerji z izjemo Rasta Ažnoha in Andreja Možine ostali brez pogodb. Omenjena s treningi nista izpeljala sezone, kot bi morala, zato smo se znašli v precejšnjem pomanjkanju snežnih kilometrov. Vse bližje smo svetovni konkurenci in računam, da ji bomo v nadaljevanju sezone še bližje. Decembra smo namreč dobro trenirali,« je pred današnjim nadaljevanjem svetovnega pokala v avstrijskih Dolomitih optimističen Denis Šteharnik.