»Na tekmo državnega prvenstva sem se pripravila kot na velike tekme. To je po enakem protokolu, enako motivirana. To je bila poleg izkušenj moja prednost. Ta tekma je bila zame poseben izziv,« je bronasta olimpijka iz Sočija Vesna Fabjan (Triglav Kranj) razkrila pristop na sobotni tekmi državnega prvenstva v Planici in s tem pokazala, koliko ji je bilo do naslova prvakinje. Čeprav je Janez Marič nekoč ironično pripomnil, da so državna prvenstva zgolj zato, da Dnevnik zvezdice šteje – SZS kot krovna organizacija namreč nima urejenega arhiva prvakov – imajo prvenstva posebno draž. Še posebej, če so izvedena v dneh ob 25-letnici samostojnosti Slovenije. Tekaškega so izpeljali na novozgrajenem nordijskem centru v Planici ob slavju Fabjanove in Mihe Šimenca, biatlonskega v dvodnevnem sporedu na Pokljuki s Tejo Gregorin (Nika Ihan) in Jakovom Fakom (ŠD Pokljuka).

»Ne vem, koliko naslovov sem že osvojila. Vem zgolj to, da je bilo zadnjič pred olimpijskimi igrami v Sočiju,« je vedela Vesna Fabjan po osvojeni enajsti zvezdici, pred njo sta le Nataša Lačen in Petra Majdič. »Ni bilo prav nič lahko. Smo močna reprezentančna ekipa in ne gre z levo roko,« je Fabjanova priznala v planiški idili. Drsalni sprint je paradna disciplina osme reprezentance v razvrstitvi pokala narodov. Ob najhitrejši iz kvalifikacij Niki Razinger (4.) in Alenki Čebašek (3.) se je Fabjanovi najdlje upirala Anamarija Lampič, ki se je v velikem slogu vrnila v tekmovalne smučine po operativnih posegih zaradi srčne aritmije v decembru, tegobi, ki je delala težave tudi Fabjanovi. »Ko sem spoznala, da Vesne ne morem premagati, sem odnehala in ji dala tistih pet metrov prednosti. Bom morala še trenirati,« je pripomnila svetlolaska. S startno številko ena iz kvalifikacij je krstila objekt, moško preizkušnjo pa njen srčni izbranec Boštjan Klavžar. Ob tem je bil mlajši brat Janez Lampič le korak od senzacije, da premaga favorita Miha Šimenca. Čeprav zaradi pomanjkanja snega v Planici še niso pripravili originalne trase, je bila Fabjanova nad generalko navdušena, tudi zaradi vzdušja, ki ga je ob asistenci moderatorja Bojana Makovca pripravilo skoraj 1000 večinoma naključnih obiskovalcev novega centra in doline Tamar.

Na Pokljuki so tekmo izvedli po standardih svetovnega pokala, udeležbo pa že po pravilu popestrijo gosti, večinoma iz držav nekdanje Jugoslavije. Ker je Klemen Bauer (SK Ihan) vzel vadbeni zalet, je bilo prvenstvo brez derbija. »Doslej me je na državnem prvenstvu premagal le Janez Marič. Lani sem bi zaradi tega jezen, a to sem mu od srca privoščil. Koliko mi še manjka, da ujamem tiste z največ naslovi?« je po tekmi zanimalo Jakova Faka, potem ko je brez posebnega napora strl Lenarta Oblaka in druge. Ko smo mu omenili, da je pri številki sedem, pred njim pa Klemen Bauer (11), Janez Marič (9), Marko Dolenc (8), se je zamislil in se glasno odločil, da bo to zmogel. In čeprav je, tako kot Teja Gregorin, takoj po tekmi trdil, da na nedeljski zasledovalni tekmi ne bo startal in bosta hranila moči za današnji spektakel v nemškem Gelsenkirchnu, kjer se bosta udarila z devetimi povabljenimi pari pred 30.000 gledalci, sta po pogovoru s trenerjem Tomašem Kosom odšla na start. Ne zvezdice. Decembrska kriza se očitno tre z naporom. Teja Gregorin je tako število naslovov premaknila na štirinajst, s čimer se je odlepila tudi od Andreje Grašič Koblar (12). »Oh, že toliko jih je,« se čudi Teja Gregorin, ki pa še vedno ni na vrhu večnega seznama državnih prvakov na skupni tekaško-biatlonski lestvici. Poleg zvezdic so bile na prvenstvu najbolj vroče uganke glede tekaške forme. Fak je na fakulteti za šport opravil testiranja pod obremenitvijo. Standardiziran test pri dr. Radoju Miliču je pokazal rekordne vrednosti in je le malo manjkalo do maksimalnih vrednosti, ki jih teoretično dopušča. »Test je le podatek, smučina pokaže,« pravi Fak umirjeno. Potrpljenje je očitno pot do napredka. In zvezdic.