Slovenija, prelepa ti dežela, v letošnje leto si vstopila z dobro delujočo opozicijo. Kot bi znali povedati ustavni sodniki, je to eden od temeljev demokracije, še posebej takrat, ko je predsednik največje opozicijske stranke v državnem zboru hkrati tudi poslanec. V nasprotnem primeru lahko nastanejo težko popravljive škodljive posledice za dobro in učinkovito delovanje demokratičnega parlamenta in oblasti kot celote. A se od letošnjega leta vendarle poslavljaš z opozicijo, na čelu katere sta skrajnodesna stranka, ki večvrednost evropske rase poudarja s populističnimi zakonskimi predlogi, in predsednik, ki tudi največjo humanitarno katastrofo po drugi svetovni vojni izrablja za nadaljnje delitve naroda.

Slovenija, prelepa ti dežela, v letošnje leto si vstopila z državnim zborom, ki je bil pripravljen odpraviti diskriminacijo istospolnih partnerstev in njihovih družin. Bili smo ponosni nate, ko se je pokazala priložnost, da se boš priključila najrazvitejšim in najnaprednejšim državam na svetu. Nekateri tvoji državljani, ki v 21. stoletju še vedno ne uživajo vseh pravic in veljajo za drugorazredne, so zadihali s polnimi pljuči. A se od letošnjega leta vendarle poslavljaš z referendumom, na katerem je večina spet zatrla manjšino, in z državno proslavo, na kateri je bil slavnostni govornik prav tisti, ki je blagoslovil volilno kampanjo laži, diskriminacij, neumnosti, podtikanj in neverjetnih fantazij.

Slovenija, prelepa ti dežela, v letošnje leto si vstopila tudi kot odprta, strpna in solidarna država. Bili smo ponosni nate, ko si zaščitila somalijsko deklico. Na svetovni razstavi Expo v Milanu si obiskovalcem na prsi lepila zelene srčke z napisom I feel Slovenia. Slovenci smo vselej sprejemali pestrost, spoštovali različnost ter peli o sobivanju posameznikov in narodov. A se od letošnjega leta vendarle poslavljaš v družbi vojakov. Ovita si v britvičasto ograjo, ponekod gorijo knjige, si hladna, mračna in polna mržnje.

Slovenija, prelepa ti dežela, želim ti, da bi te v novem letu vendarle srečala pamet.