Če bo preostanek praznikov prinesel kaj snega in bodo smučišča odprla večino prog, si velja zapomniti, da vsaj v smučarskem centru Cerkno ni nepomembno, na kateri progi boste padli. Ker si teren smučišča delita zdravstvena doma Škofja Loka in Idrija, vam bodo ob hujših poškodbah na pomoč na gorenjskem delu prog prišli škofjeloški, na cerkljanskem pa idrijski reševalci. Zagotovo vas bodo oboji oskrbeli po najboljših močeh in enaki zdravstveni doktrini, zna se vam zgoditi le, da boste v prvem primeru pristali v bolnišnici na Jesenicah, v drugem pa v Ljubljani. Tako pravijo papirji.

Smučišče deli občinska meja

Čez smučišče poteka občinska meja, zato so tudi pristojnosti zdravstvenih domov razdeljene. V preteklosti sta zdravstvena domova za poškodovance skrbela izmenično, vsak po en teden, a se na koncu znova odločila, da rešujeta vsak na svojem terenu. Statistika kaže, da so veliko bolj obremenjeni idrijski reševalci. »Pacienti so oskrbljeni glede na teritorij občine, kjer se poškodba dogodi. Vsi so obravnavani po enotni medicinski doktrini. Opažamo pa, da je več nesreč na našem terenu. V lanskem letu je naša ekipa nujne medicinske pomoči na Smučarski center Cerkno odšla dvanajstkrat. Najpogosteje zaradi poškodbe glave in zlomov spodnjih okončin,« pojasnjuje Ana Ogrič Lapajne, zdravnica in strokovna vodja Zdravstvenega doma Idrija. Do smučišča njihova ekipa potrebuje 40 minut. Le občasno gre na teren tudi zdravnik iz bližnje zdravstvene postaje Cerkno, ki do smučišča potrebuje nekoliko manj časa, vendar ta čas zapusti svojo redno ambulanto v Cerknem. Škofjeloška ekipa nujne medicinske pomoči do smučišča potrebuje od 40 do 45 minut. Lani so posredovali trikrat.

Vodja ekipe nujne medicinske pomoči in zdravnica Špela Lenardič meni, da glede na podobno fizično in časovno oddaljenost obeh ekip do smučišča bistvene razlike za poškodovane ni. Idrijska ekipa poškodovane, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, odpelje v ljubljanski klinični center. Škofjeloška reševalna služba sodi pod okrilje jeseniške bolnišnice, a Lenardičeva odgovarja, da je velika verjetnost, da bodo poškodovanca tudi oni odpeljali v Ljubljano. Predvsem zato, ker jim je ta bližja in je njihova ekipa nujne medicinske pomoči tako manj časa odsotna.

Nujno reševanje otežuje redno delo

Prav pogosta odsotnost zdravnikov zaradi reševanja na smučarskem centru Cerkno otežuje redno delo Zdravstvenega doma Idrija. Veseli so sicer, da po reorganizaciji urgentnih zdravstvenih služb pri njih ostaja ekipa nujne medicinske pomoči, želijo pa si, da bi slednjo lahko ločili od ambulantnega dela. Zdaj morajo namreč tudi zdravniki v času rednega dela v ambulantah ob nujnem klicu na teren. »To se tako močno zajeda v naše redno delo, da ga otežuje,« pravi direktorica idrijskega zdravstvenega doma Urška Močnik. Država jim trenutno ločene službe ne priznava. Kako pomembna je, bo bržkone pokazala že prva večja pošiljka snega.