Če je košarkarjem Krke v tej sezoni očitno manjkal energični organizator igre, ki bi skrbel za tempo na igrišču, odslej ni več tako. Matic Rebec je že na prvem obračunu v dresu dolenjskega moštva dokazal, da je prava okrepitev za trenerja Ivana Velića. Čeprav je bil s soigralci skupaj šele dva dni, je odigral pomembno vlogo pri preobratu Krke na tekmi 16. kroga lige ABA proti Tajfunu, ki so ga Novomeščani po dveh podaljških tudi dobili. V 31 minutah je prispeval osem točk, devet asistenc in pet skokov, a moral parket zaradi petih osebnih napak zapustiti predčasno. Vodstvo sedemkratnih slovenskih prvakov se nadeja, da bo Rebec po aklimatizacijskem obdobju prikazoval še boljše predstave, s čimer bo poplačan tudi vložek 25.000 evrov, kolikor naj bi odšteli Rogaški za odškodnino.

Dvojno razočaranje pred Španijo

Za novim organizatorjem Krkine igre ni enostavno in lahko obdobje. Pivčan se je od 14 leta razvijal pri Heliosu, kamor je prišel na povabilo trenerja mlajših selekcij Dejana Čikića. Nad njegovim razvojem je nekaj časa bdel tudi Zmago Sagadin, Rebec pa je napredoval, kot se je od njega pričakovalo. To je opazil tudi selektor Jure Zdovc, ki ga je uvrstil na širši reprezentančni seznam pred lanskim SP. V dresu z državnim grbom je 180 centimetrov visoki košarkar pustil dober vtis, a se je Konjičan po pripravljalnem obdobju in tik pred odhodom v Španijo odločil za Alekseja Nikolića. Razočaranje je bilo tedaj za Rebca dvojno, saj mu je ob tem v vodo padel tudi prestop v Olimpijo. Ljubljančani so si ga želeli za vsako ceno, selitvi v Stožice je bil močno naklonjen tudi sam, a je novi lastnik Heliosa Gerald Martens za snubce, med katerimi sta bili tudi Cibona in Cedevita, postavil občutno previsoko odškodnino. Igralca je tako v klubu zadržal proti svoji volji in mu onemogočil možnost hitrejšega razvoja.

Razočaranje nad dogodki se za Rebca še ni dobro poleglo, že je sledil nov šok. Hujša poškodba hrustanca v kolenu je zahtevala operativni poseg, po katerem je bilo jasno, da je zanj sezona izgubljena. Igralec, od katerega si je Helios obetal visoko odškodnino, je v Domžalah čez noč postal odvečna roba. »Enostavno so se me želeli znebiti. Ker se v tistem okolju nisem dobro počutil, smo se hitro razšli,« pove Matic Rebec, ki ni čakal dolgo na novega delodajalca. Za povratek v košarkarski svet si je izbral Rogaško, ki je v lanski sezoni nastopila v finalu lige Telemach. A to ni bil glavni razlog za njegovo odločitev. Pretehtal je odličen odnos s trenerjem Damjanom Novakovićem, s katerim sta sodelovala že v reprezentanci do 20 let. Takrat je bil Rebec na EP na Kreti v Grčiji izbran v najboljšo peterko, s povprečjem devetih asistenc na tekmo pa postavil rekord tekmovanja. »Novakoviću sem izredno hvaležen, saj mi je dal v Rogaški veliko svobode v igri in imel potrpljenje, ko sem sem ter tja še začutil bolečine v kolenu. Tudi sicer je Rogaška izredno dobro organiziran klub. Razšli smo se v prijateljskem odnosu in še enkrat bi se jim rad zahvalil, da so mi omogočili korak naprej v moji športni karieri.«

S Krko želi na vrh

Težave s kolenom so preteklost, a ne bo nikoli pozabil dni, ko je moral treninge in tekme spremljati s strani, sam pa se boriti s telesom in glavo, da se je lahko čim hitreje vrnil v tekmovalni pogon. Ves čas je verjel, da se lahko hitro povzpne in si znova izbori možnost odhoda v enega od klubov v ligi ABA, tistim, ki so o tem dvomili, pa ni dopustil, da bi ga pri tem ovirali. Krka je zanimanje zanj sicer pokazala že pred sezono, a se je takrat zavedal, da bi naporen ritem tekem njegovemu kolenu sprva lahko prej škodil kot koristil.

S časom so se stvari nato postavile na svoje mesto. Zdaj je osredotočen le na trdo delo in to, da čim hitreje nadoknadi izgubljen čas zaradi poškodbe. »Prišel sem, da Krko znova zavihtimo na vrh. Na prvi tekmi sem prejel precej več minutaže, kot sem pričakoval. Bilo je kar v redu, a je prostora za napredek ogromno. Akcije sicer že poznam, a moram soigralce, njihovo gibanje v igri ter navade še spoznati. Zavedam se, da bo konkurenca za minute na parketu velika, a se veselim dokazovanja. Le tako lahko namreč tudi napredujem,« se prihodnosti v novem klubu veseli Rebec.