A bogu nekaj vendarle ni pustilo spati – in, verjemite, to niso bile nepotopljene ladje.

Gledal je tam otroka, sveže umitega, počesanega in pripravljenega na odhod na Zemljo, pa potem seznam prosilcev in se praskal po starodavni bradi. Komu ga lahko pravzaprav sploh pošlje?

Recimo, da jima je ime Jožef in Marija. Recimo, da sta Jožef in Marija v cerkvi poročen par, zgledna kristjana, ki spoštujeta zapovedi in prisegata na tradicijo. Za božič k polnočnici, za veliko noč jesti žolco. Ki zvečer legata v posteljo in se dotikata spoštljivo, a hladno in v temi, da se ne bi srečala z očmi – ker Jožef ve, da mu gate slači navajenost, Marija pa medtem potiho misli na dekolte svoje sodelavke. Bi njima poslal otroka, je premleval bog, čeprav tam ni ljubezni?

Recimo, da sta Jožef in Marija par, ki si nekonvencionalno deli tradicionalne spolne vloge. Jožef rad kuha, ko se po napornem dnevu vrne iz službe, kjer otroke poučuje balet. Kadar je zares utrujen, se najraje sprosti z likanjem. Marija mu je hvaležna, ker se po celodnevnem ukvarjanju z vodoinštalacijami najraje zvali na domači kavč in si odpre pločevinko piva. Kdo bi se lahko obregnil tudi ob to, da Marijine noge niso vedno depilirane, Jožefove nogavice pa so za nekoga s testosteronom barvno kar nekoliko preveč usklajene z robcem v prsnem žepu. Bi se lahko obregnil celo bog, ki bi ga skrbelo, ali ni Marija premalo ženska in Jožef premalo moški, da bi si zaslužila otroka? (In kdo, za vraga, mu je skril merilno skalo?)

Recimo, da je Jožef Avstrijec s temno kletjo. Recimo, da z ženo živita še z njenima dvema sestrama in njegovo ostarelo mamo. (Mogoče je še kdo v kleti.) Bo otrok vse pomešal in postal kriminalec?

Recimo, da je Marija ekonomski migrant.

Recimo, da sta oba ateista ali celo muslimana, on z brado, ona z burko (ali obrnjeno).

Bi bog dal otroka potomcu Adolfa Hitlerja? Bi ga dal haaškemu obsojencu, krivemu za zločine proti človeštvu? Bi ga dal nekomu, ki ljudem nastavi bodečo žico?

Bi ga dal nekomu, ki je pred vesoljnim stvarstvom pripravljen za lastno korist širiti nestrpnost in sovraštvo? Če gre res za otroke, kako da so politiki tako plodni?

Bog je bil zmeden. Gledal je otroka, sveže umitega, počesanega in pripravljenega na odhod na Zemljo, pa spet seznam prosilcev in se praskal po starodavni bradi.

Tam na seznamu je videl begunski par, ki jima živ krst ni želel odpreti vrat, zato sta morala spati pod zvezdami. Lahko bi rekli, da je bila starostna razlika med njima že kar malce neokusna, lahko bi ju tudi označili za neodgovorna, saj kljub njeni visoki nosečnosti nista plačala socialnih prispevkov in nista poskrbela za porodu primerne higienske razmere. Še več. Ona je zanosila, ne da bi spala s svojim možem, slednji pa ji je – kot kakšen Jožef s pikčastimi nogavicami in ujemajočim se robcem – verjel, da je bilo vse skupaj po čudežu. Bog se je odločil, da ne bo več kompliciral. Mudilo se mu je naprej potapljat ladjice.

...

Vesel božič in mir na svetu.