Nova24TV, informativna televizija, ki nastaja pod okriljem medijskega projekta prvaka SDS Janeza Janše, v tem letu še ne bo začela oddajati. Kljub temu da so nam njeni ustvarjalci še konec novembra zagotavljali, da bo njen program do božiča v etru.

Razlog za zamudo razpis Akosa?

Boris Tomašič, koordinator medijskega projekta, nam včeraj ni želel (več) razkriti datuma, kdaj bo po novem scenariju začela oddajati Nova24TV. »Enostavno gre za zahteven projekt,« je poudaril nekdanji sekretar poslanske skupine SDS in zanikal, da bi imeli težave z iskanjem voditeljskega in novinarskega kadra. Podobno nam je zagotovil tudi direktor nove televizije Andrej Kregar. »Vedno imaš lahko tudi boljši kader. Pričakovati to, da bo kar nekdo, ki je simpatičen, takoj tudi profesionalen, pač ne gre,« je še dodal direktor Videoprodukcije Kregar. Kot pravi, so imeli na preizkušnji že veliko ljudi, da pa se izogibajo znanih in uveljavljenih imen.

Oba naša sogovornika sicer kot razlog za poznejši začetek oddajanja programa navajata javni razpis za dodelitev pravic razširjanja televizijskega programa v digitalni radiodifuzni tehniki (multipleks) na območju celotne Slovenije, ki je trenutno še v teku. Prejšnji teden so v agenciji za komunikacijska omrežja in storitve odprli ponudbe štirih televizijskih programov, ki jih morajo sedaj oceniti. Agencija bo predvidoma januarja dodelila odločbe za gostovanje programov na komercialnem multiplkesu. »Ko dobimo odločbo, bomo določili tudi datum našega začetka,« pojasnjuje Tomašič.

Kaj bodo storili z volilci SDS?

In zakaj je ustvarjalcem nove informativne televizije tako pomembno, da se uvrstijo na multipleks? Kot je znano, lahko gledalci televizijske programe, ki so na javnem ali komercialnem nacionalnem multipleksu, ki ju upravlja Radiotelevizija Slovenija, spremljajo s pomočjo sobnih in strešnih anten. »Če bodo na multipleksu, bodo svoj signal lažje spravili tudi do kabelskih operaterjev. Gre za vprašanje distribucije programa,« pojasnjujejo poznavalci televizijskega trga. Kregar ob tem dodaja, da si v razmerju do kabelskih operaterjev v drugačni poziciji, tudi stroškovni, če si na multipleksu.

Z drugimi besedami naj bi to pomenilo, da želijo ustvarjalci nove televizije doseči, da bi za vključitev programa Nova24TV v kabelsko programsko shemo plačevali kabelski operaterji (in ne obrnjeno). Tako kot to počnejo v primeru najbolje gledanih tujih programov. »Če operaterji ne bodo želeli izgubiti naročnikov, predvsem tistih, ki spadajo v volilno bazo SDS, in teh ni malo, bodo morali na takšno logiko pristati. Nova24TV pa si bo s tem zagotovila stalni mesečni priliv sredstev v višini na primer deset centov na priključek, kar lahko nanese tudi na več deset tisoč evrov na mesec. To bi bilo ključnega pomena za obstoj nove televizije,« so prepričani nekateri naši sogovorniki.

Drugi menijo nasprotno, saj z vidika atraktivnosti programa ne verjamejo, da bi bili kabelski operaterji pripravljeni plačati Novi24TV za gostovanje v njihovih shemah. Majhni akterji namreč ne morejo diktirati pogojev. Vendar pa ob tem opozarjajo, da bi se razmerja moči lahko hitro porušila, če bi se Janši uspelo spet zavihteti na premiersko mesto.