Bojan Bevc, ki je pred leti uspešno izpeljal sanacijo Steklarne Rogaška, je bil včeraj na okrožnem sodišču v Celju obsojen na eno leto in tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Obtožba zaradi kaznivega dejanja zlorabe pravic in položaja je bila povezana s pogodbami, ki je kot vodilni Steklarne Rogaška leta 2005 sklenil z družbo Adria Management iz ZDA. Po mnenju okrožnega državnega tožilca Jožeta Manfrede je obtoženi s temi pogodbami Steklarni Rogaška povzročil za približno 158.000 evrov škode, vendar je pri višini predlagane kazni upošteval, da se s tem ni osebno okoristil in da si je tudi sam zelo želel, da se kazenski postopek čim prej konča.

Ni šlo za tajkunsko zgodbo

Obtoženi Bojan Bevc, ki ga je zagovarjal odvetnik Dušan Pungartnik, je krivdo na včerajšnjem predobravnavnem naroku priznal in dejanje obžaloval. Čeprav gre za staro obtožbo, ni bil kriv, da je zadeva prišla na sodišče šele zdaj, saj je bil zaprt na Hrvaškem. Ko je tam prestal zaporno kazen zaradi zlorabe položaja in pooblastil, se je takoj po vrnitvi na svobodo sam oglasil na tožilstvu v Celju in povedal, da se sodnim postopkom ne bo izogibal in da si želi, da bi se zadeva čim hitreje uredila. Na sodbo se ne bo pritožil, zato je postala takoj tudi pravnomočna.

»V tej zadevi ne gre za tajkunsko zgodbo,« je dejal njegov zagovornik. Po njegovem mnenju bi sodišče moralo upoštevati, da je prav Bevc Steklarno Rogaška rešil pred stečajem. Podjetje je namreč imelo pred desetimi leti 1300 zaposlenih, blokirane račune in ni bilo sposobno izplačevati plač. Z uspešno prisilno poravnavo je obtoženi po besedah odvetnika podjetje razbremenil za kar sedem milijard takratnih tolarjev. To je bila najuspešnejša prisilna poravnava v celjski regiji. Steklarna Rogaška tako še vedno deluje in novi lastnik oziroma novo vodstvo na sodišču ni priglasilo premoženjskopravnega zahtevka.

Odrešen kazni na Hrvaškem

Spomnimo, Bevc je bil pred leti tudi krizni menedžer hrvaškega Pika Vrbovec, ki se je ob njegovem prihodu utapljal v 1,2 milijarde hrvaških kun obveznosti, imel je blokirane račune. Ko se je podjetje začelo postavljati na noge, je zagrebško tožilstvo Bevca obtožilo, da ga je z zlorabami oškodoval za 17 milijonov kun. Obsojen je bil na pet let zapora, po treh letih pa dočakal pogojni izpust, ki se je iztekel novembra. Čeprav je zdaj že upokojen, se prek svojega podjetja DAAN, d.o.o., še ukvarja s svetovanjem pri pripravi sanacijskih elaboratov.