Če ste v ponedeljek preklopili na Pop TV, ste verjetno mislili, da gre za šalo. Macaulay Culkin je bil spet sam doma. Včeraj je Pop TV zagotovil, da misli skrajno resno, ko je po drugem delu predvajal še prvega, da nas dokončno ubije, pa bosta jutri in 28. decembra sledila še Sam doma 4 in Sam doma 3. Menda so na Popu prvi del Culkinove obrambe doma pred tatovi, potem ko ga starši pozabijo vzeti s sabo na dopust, v dvajsetih letih predvajali samo petkrat. Ne povedo pa, kolikokrat so ga ponovili na drugih dveh filmsko orientiranih programih Pro Plusa Kino in Kanal A, po čemer lahko sklepamo, da bi film, sploh če dodamo še vsa tri nadaljevanja in njihove ponovitve, po številu predvajanj lahko postal nesporni zmagovalec vseh slovenskih televizij. Zagotovo pa vsaj Pop TV.

Kljub temu dejstvu 25 let stara komedija še vedno ni film, ki bi ga točno za božič na Popu predvajali največkrat, saj so to Božiček z Dudleyjem Moorom in Johnom Lithgovom iz leta 1985, ki so ga zavrteli štirikrat, ter filmski klasiki Čudež na 34. ulici, v kateri je režiser George Seaton leta 1947 dokazoval, da je njegov Božiček prava stvar, in kultna komična grozljivka Joeja Danteja Gremlini. Oba sta bila od leta 1995 na božičnem sporedu trikrat. Vsak konec leta na eni od slovenskih televizij, največkrat pa na kanalih Pro Plusa, gledamo tudi znamenito in v božič umeščeno akcijo z Bruceom Willisom Umri pokončno. Ta bo tudi tokrat, 26. decembra, na sporedu Pop TV, dan prej, torej jutri, pa Pisma svetemu Nikolaju Mitje Okorna oziroma njegova v poljske barve zakamuflirana interpretacija britanske romantične uspešnice Pravzaprav ljubezen. Kdo bo ob vsej tej izbiri gledal drugorazredno Bitko za božič, ki jo bo imel Pop TV danes, pa je že drugo vprašanje.

Čudovito življenje na nacionalki

Nekoliko več domišljije ima v času božiča TV Slovenija, ki je od leta 1999 do leta 2014 (o tem, kaj se je dogajalo pred tem, nismo dobili podatkov) za božič dvakrat predvajala samo en film – Božiček se mora poročiti. Ob tem podatku je pravzaprav čudež, pa ne tisti na 34. ulici, da bo ravno na letošnji božični dan na prvem programu TVS na ogled eden najlepših božičnih filmov, ki bi ga v nasprotju z večino drugih lahko gledali vsako leto – Čudovito življenje Franka Capre iz leta 1946, v katerem tako radi v solzah vedno znova navijamo za Jamesa Stewarta, da se ne bi ubil. Caprova klasika bo na sporedu TVS 1 ob 13.20, večer prej pa še nemška božična komedija Vsi pod eno jelko, medtem ko bo drugi program TVS dopoldne odpotoval na norveško Potovanje na božično zvezdo.

Brez Ferrella ali Allena ne gre

Morda ste se ob prebiranju božične TV-ponudbe že vprašali, kje je Škrat. Saj veste, tisti Škrat, v katerem se zeleno-rumena kombinacija tako lepo poda Willu Ferrellu. Komedija izredno produktivnega igralca in režiserja Jona Favreauja iz leta 2003 ne bo manjkala niti letos, saj jo bo na današnji božični večer predvajal Planet TV, ki je v Ferrellovo spopadanje s službo škrata, če gre sklepati po tem, da so ga okoli božiča v minulih letih predvajali že dvakrat, zagledan tako kot Pop TV v Culkina. Podobno bi lahko rekli tudi za Planetovo fascinacijo nad Timom Allenom v Božičku in Božičku 2, ki so ga po dvakrat predvajali v preteklosti, torej Allen krat štiri, letos pa so se mu odrekli. Namesto njega bo na božični večer Ferrella spremljala še ena drugorazredna Bitka za božič, v kateri v nasprotju s tisto Bitko, ki bo na sporedu na Pop TV, igrajo vsaj znani obrazi (Danny DeVito, Matthew Broderick).

Na jutrišnji božični dan bo Planet TV krajšal čas s še eno božično stalnico Jelenček Niko. Božič pa je, potem ko je v minulih letih na področju božičnih filmov abstiniral, odkril tudi TV3 Medias, ki bo jutri predvajal Izgubljeni božič, eno boljših božičnih filmskih izbir letos, v kateri Britanci tako kot ameriški filmarji v 40. letih prejšnjega stoletja dokazujejo, da so lahko božični film še marsikaj več od prismuknjenih komedij in patetične romantike.