Če ne prej, je december zagotovo pravi čas za nasmehe, druženje s prijaznimi ljudmi, širjenje dobrih in uspešnih zgodb. Navsezadnje je tudi čas, ko zadiši po praznični peki. Vse to in še veliko več je bilo združeno na Butičnem bazarju v Centralni postaji v ljubljanski Trubarjevi ulici. Na pojavni izložbi oziroma v trgovinici, ki se odvija enkrat na mesec, sodeluje veliko domačih ustvarjalcev, vezanih na spletno prodajo, in ker si ljudje izdelke še vedno radi ogledamo v živo, je Butični bazar postal tudi elegantna priložnost, da mladi oblikovalci kupcem približajo nakup v neformalnem prostoru. Tako kot je svoje unikatne majčke predstavila mlada oblikovalka Jana Koteska, ki je med drugim oblikovala tudi skodelice Lep je dan za Europo Donno.

Tokratnemu bazarju se je minulo soboto priključila zdaj že tradicionalna Dobropeka, projekt, katerega ime je zraslo na zelniku Ive Gruden, ki s kulinarično pobudo Ljubljananjam povezuje in izpostavlja dobre kulinarične prakse v Ljubljani. Koncept Dobropeka ni nekaj novega, saj ga v svetu poznamo pod imenom »bake sale«, morda kar dobrodelna prodaja doma spečenih dobrot.

Priboljšek za dobrodelni prispevek

»Navsezadnje ne gre za nobeno prodajo, ampak za prostovoljne prispevke v dobrodelne namene, v zameno zanje pa prejmeš ličen domač priboljšek,« pove Grudnova, ki je pod okriljem Ljubljananjama že pred tremi leti postavila projekt Dobropeka. Na njem so tako lahko sodelovali posamezniki, ki jim tovrstni izziv – peka domačih sladkih dobrot, predstavlja veliko veselje. Kot denimo Mihi Pongracu, ki je na Dobropeko prišel kar z dvema izdelkoma. »Spekel sem več vrst piškotov, kokosove rogljičke, kakavove zvezdice z novoletnimi začimbami, po tradicionalnem švedskem receptu tudi poprove piškote s klinčki, ingverjem, cimetom, malo popra in moškatnim oreškom. Zelo zanimive so tudi pijane smrečice – trikotniki, narejeni iz kakava, z zimskimi začimbami ter glazuro iz sladkorja in ruma,« je dejal Pongrac, ki na Dobropeki sodeluje že od začetka. »Ideja, da pokažeš, kaj znaš, hkrati pa si še dobrodelen, je res super.«

Svoje moči in znanje so na Dobropeki združile tudi blogerke Vesna Doknić, Maja Voje in Ajda Kos, ki svojo ljubezen do kulinarike delijo na blogu Limetka.si. »Blog, kjer promoviramo zdrav in preprost odnos do hrane in kjer stojimo za tem, da tudi božična peka ne pozna omejitev. To pomeni, da zagovarjamo vse, kar je dobro. Morda ima Ajda, ravno zaradi diabetesa v družini, še najbolj zdrav pristop do kulinarike, Maja zagovarja domačo, morda za marsikoga (pre)močno kuhinjo, sama pa se poskušam izogniti kompliciranim receptom in pripravljam jedi, ki jih lahko hitro pripravimo,« je pojasnila Doknićeva, ki je temu tokrat sledila tudi pri sladicah.

Letos so z Dobropeko zbrali nekaj več kot 200 evrov, denar pa bo prejelo društvo Sladki nasmehi. »Sladice, ki nam jih ni uspelo prodati, pa so že razveselile otroke in njihove mame v eni od varnih hiš,« pravi Iva.