Pred mesecem dni je po prvih snežnih padavinah kazalo, da se bodo Kranjskogorčani lahko pohvalili z zgodnjo in uspešno zimsko sezono. A ker od takrat ni zapadlo nič snega, tik pred prazniki prejemajo vse več odpovedi rezervacij, pojasnjuje direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Božično-novoletni prazniki sicer poleg avgusta veljajo za vrhunec turistične sezone. »Žičničarji so se potrudili in kar nekaj pobočij zasnežili s kompaktnim snegom. Smučanje je torej mogoče, razmere zanj pa niso idealne,« dodaja. Ob božično-novoletnih praznikih sicer v Kranjski Gori letuje največ gostov iz Italije in Velike Britanije, Hrvatov in Slovencev, po novem letu pa se jim običajno pridružijo še Srbi.

V dolini pretoplo za zasneževanje

Tudi Bohinjce skrbi nič kaj zimsko vreme. »Temperature ne dopuščajo izdelave umetnega snega v dolini,« je zaskrbljen direktor Lokalne turistične organizacije Bohinj Klemen Langus. »Na Voglu nimamo umetnega zasneževanja, snežna odeja pa je tam prešibka, da bi lahko zagnali naprave. Gostom tako preostane le še Pokljuka,« dodaja. Večjega vala preklica rezervacij še niso zabeležili. »Hrvaški gostje, ki imajo v prvih tednih januarja tudi zimske počitnice, so verjetno v pripravljenosti in se odločajo, kaj bodo storili, če snega ne bo.« Trenutno je v Bohinju po besedah Langusa rezerviranih od 80 do 90 odstotkov kapacitet. »Po tradiciji je Bohinj dobro zaseden na prelomu leta.« Langus je prepričan, da se bodo gostje kljub pomanjkanju snega zadovoljili z drsanjem, prireditvami, pohodništvom in ob lepem vremenu celo s kolesarjenjem.

Prav lepemu vremenu se imajo v Bohinju zahvaliti za izjemen obisk v prvih desetih mesecih letos, ko so zabeležili 17 odstotkov več nočitev kot lani. Dobrih 36 odstotkov nočitev so ustvarili domači gostje, od tujih so na prvem mestu Nemci, sledijo pa Čehi, Nizozemci, Britanci, Belgijci, Italijani, Hrvatje, Madžari in Izraelci.

Na Bledu snega ne pogrešajo

Čeprav snega ni tudi na Bledu, pa to gostov, ki tam nameravajo preživeti praznike, kot kaže, ne moti. »Obetamo si zelo dobro zasedenost, boljšo kot lani,« pravi direktor Turizma Bled Jaka Ažman. Obetaven je bil že začetek decembra, ko so na Bledu našteli 3000 nočitev (37 odstotkov) več kot v enakem obdobju lani. Za takšne rezultate je po njegovem mnenju zaslužen pester nabor dogajanja in prireditev na Bledu.

Da bodo morali najti rešitev za zime z vse manj snega, pa so tudi Kranjskogorčani že ugotovili ob sprejemanju strategije razvoja turizma v naslednjem desetletju. Kaj bodo ponudili gostom, da bodo kljub temu pozimi prihajali v Kranjsko Goro, še ni znano. »To je stvar tistih, ki se ukvarjajo s turizmom v trženju,« poudarja avtorica strategije Neda Kovačič. Ti pa se bodo morali podvizati in ponuditi nove produkte, če želijo doseči zastavljene cilje. V desetih letih bi število letnih nočitev radi povišali s sedanjih 460.000 na 660.000, kar naj bi zagotavljalo delo dodatnim 150 domačinom.