Jutri se izteče rok za prodajo dobrih štirinajstih milijonov evrov terjatev Gorenjske banke do družbe H&R, 88-odstotne lastnice Hidrie.

Gre za vzvod, prek katerega je mogoče priti do obvladovanja prezadolžene idrijske skupine, v kateri ima glavno besedo še vedno Edvard Svetlik. Tudi zato je v zadnjih dneh mogoče zaslediti več neuradnih informacij o interesentih za nakup. Poleg Kolektorja, dolgoletnega poslovnega tekmeca Hidrie, kjer tega, ali bodo oddali ponudbo, ne želijo razkriti, se med njimi omenja tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Na slabo banko smo že pred časom naslovili več vprašanj. Z DUTB so nam sporočili le, da »svojih poslovnih potez ne komentirajo«.

Zakaj je Svetliku v interesu »kontrolirani« kupec

To odpira pot špekulacijam o tem, ali bo prav slaba banka »orožje«, prek katerega bo skušal Svetlik ubraniti svoj imperij. Idrijski mogotec ima namreč veliko težavo. Terjatev Gorenjske banke do H&R, ki izhaja iz financiranja propadlega menedžerskega odkupa Merkurja iz časa Bineta Kordeža, je izvršljiva. Avgusta letos je njen obstoj po več letih pravdanja, v katerem je Hidria neuspešno skušala dokazati, da je šlo pri njeni pomoči družbi Merfin za navidezen posel, dokončno potrdilo višje sodišče. S tem je pripoznalo tudi obvezo H&R za poplačilo obveznosti iz posojila, najetega pri Gorenjski banki.

Morebitni novi lastnik terjatve bo tako imel na voljo več možnosti, nobena od teh pa ni po volji Svetlika, če bo terjatev od Gorenjske banke odkupil lastnik, ki ga ne bo »kontroliral«. Prva možnost je, da zoper H&R vloži izvršbo za poplačilo. Čeprav je imela družba na zadnji dan lanskega leta uradno za dobrih 23 milijonov evrov sredstev, je njeno edino premoženje lastniški delež v Hidrii. Ta je od julija letos zastavljen pri šestih bankah. Druga možnost je poizkus pretvorbe terjatve v lastniški delež družbe, s čimer bi morali soglašati tudi obstoječi družbeniki. Med njimi je največji podjetje ES&G, ki ga lastniško obvladuje Svetlik. Tretja možnost je vložitev zahteve za stečaj, ki bi lahko H&R in s tem Svetlikovo lastništvo Hidrie dokončno pahnila čez rob. Že v poročilu H&R za leto 2014 so namreč revizorji Deloitta opozorili na več zadev. Tako so v H&R obveznost do Gorenjske banke evidentirali zunajbilančno, pri čemer so se sklicevali na pravno mnenje iz leta 2011. Obenem je imel H&R, ki družbam iz skupine Hidria dolguje več kot 13 milijonov evrov, že na zadnji dan lanskega leta visoke kratkoročne obveznosti (dobre tri milijone evrov), ki ob drobižu kratkoročnih sredstev (55.000 evrov) družbo izpostavljajo visokemu likvidnostnemu tveganju.

Vsi Svetlikovi ljudje

V boju za ohranitev lastništva Hidrie, ki se je sredi leta z bankami dogovorila o reprogramu 150 milijonov evrov posojil, bo Svetlik bržčas stavil tudi na omrežje svojih povezav. Te vodijo tudi na DUTB. Andrej Fatur, direktor in lastnik Odvetniške družbe Fatur, ki velja za »hišno« pisarno DUTB, je poslovno in zasebno povezan z družino Svetlik. Že lani ga je Edvard Svetlik imenoval za posebnega pooblaščenca H&R. V nadzornem svetu Hidrie sedi tudi Igor Masten, ki je še do lani svetoval pri prestrukturiranju Hidrie, nato pa se je zaposlil na Banki Slovenije. Masten je med letoma 2009 in 2012 v nadzornem svetu NLB sedel skupaj z Markom Simonetijem, zdaj predsednikom upravnega odbora DUTB. Od letos je nadzornica Hidrie tudi Danica Purg, dolgoletna dekanka in predsednica blejske poslovne šole IEDC. Pred leti je na položaju pomočnika zaposlila Metoda Dragonja, zdaj državnega sekretarja na ministrstvu za finance.

»Lahko povemo, da bomo na podlagi izraženega interesa nadaljevali postopek (in zainteresiranim ponudnikom omogočili možnost vpogleda v relevantno dokumentacijo). Podrobnosti postopka ne razkrivamo,« so redkobesedni v Gorenjski banki.