Družinska srečanja

Prazniki so čas za srečanja z bližnjimi in daljnimi sorodniki, s katerimi pa se ne razumemo vedno najbolje. Da bi se izognili slabi volji, načrtujte le krajše obiske in se jih »lotite« z nasmehom. Če se boste pogovarjali sproščeno in veselo, bodo tudi vprašanja sorodnikov manj nadležna.

Denarne težave

Ne zapravljajte več, kot si lahko privoščite, saj bodo dolgovi počakali na vas. Kupovanja daril se lotiti čim bolj organizirano, držite pa se vodila, da šteje tudi drobna pozornost. Preudarno pa zapravljajte tudi na zabavah.

Alkohol ni rešitev

Zapomnite si, da težav v alkoholu ne morete utopiti, saj vas v osnovi spravlja v slabo voljo, načenja vaše zdravje, obremenjuje denarnico in povzroča odvisnost. Če pa na zabavi pregloboko pogledate v kozarec, nikar ne sedite za volan – ravnajte odgovorno in si pokličite taksi ali priskrbite prenočišče. Alkohol pospeši tudi izločanje vode in vitaminov iz telesa ter tako pripomore k padcu vaše telesne odpornosti. Premislite o vsem tem, preden si ga zopet natočite …

Praznična osamljenost

Med prazniki se poskušajte s svojo samskostjo čim manj obremenjevati in si zapolnite čas s prijetnimi opravili: branjem knjig, srečanji s prijatelji ... Obdarite sebe in svoje bližnje z drobno pozornostjo in se sprostite. Privoščite si nekaj časa le zase – pripravite si toplo kopel ali obiščite masažo.

Preveč obveznosti?

Sprejmite pomoč tistih, ki vam jo ponudijo – pri gospodinjskih obveznostih ali pa zgolj kot ramo za čustveno oporo. Za spopadanje s stresom pa lahko uporabite še naslednje metode. Vstanite nekaj minut prej in dneva ne začnite v naglici. Dnevne obveznosti načrtujte realistično, med opravki pa si vzemite nekaj minut zase. Ne pozabite na telesno aktivnost in zadostno količino spanja. Ne odlagajte obveznosti, vedno vas bodo počakale. Spravite probleme iz sebe in si olajšajte dušo. Premislite, kaj zares potrebujete: za preživetje le toplo streho nad glavo, hrano in vodo ter nekaj človeške bližine – vse drugo je luksuz. Ko ste preobremenjeni, se ustavite ter globoko vdihnite in izdihnite – tako boste preprečili panične napade in občutek nemoči.

Vir: www.dormeo.net