Prvi paralelni veleslalom v zgodovini svetovnega pokala v alpskem smučanju bo ostal v spominu. Organizatorji so v Alti Badii pripravili izjemen spektakel, na katerem so uživali vsi, ki so ga v italijanskih Dolomitih spremljali v živo, in še več gledalcev pred televizijskimi ekrani. Spektakel je bil po meri mlajših ljubiteljev alpskega smučanja, ki so lahko v dobri uri večernega spektakla zadovoljili adrenalinske apetite.

Polno presenečenj je bilo na atraktivni progi na Gran Risi. Na izpadanje se je merilo najboljših 16 veleslalomistov s svetovne lestvice, štirje po kvoti skupnega seštevka svetovnega pokala in 12 najhitrejših s prve veleslalomske proge s klasične nedeljske preizkušnje v Alti Badii. Edini slovenski tekmovalec Žan Kranjec je bil eden redkih, ki ni pripravil presenečenja, potem ko ga je na dveh progah (od osmine finala naprej so se tekmeci merili le na eni progi) ugnal francoski favorit Viktor Muffat - Jeandet.

Osrednja junaka večera sta bila norveška rutinerja Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal, ki sta po vrsti premagovala tekmece in se presenetljivo pomerila v velikem finalu. V njem je Jansrud prvič v sezoni vzel skalp Svindalu, bil posledično nagrajen z 41.500 švicarskimi franki, Svindal pa je poleg 18.000 švicarjev po 24 urah presenetljivo prevzel skupno vodstvo v svetovnem pokalu. Najboljši veleslalomist sezone Marcel Hirscher je proti Riccardu Tonetiju namreč senzacionalno izpadel v prvem krogu. Poleg Kranjca in Hirscherja so že v prvem krogu izpadli tudi številni drugi favoriti, med katerimi kaže izpostaviti Nemca Neureutherja, Norvežana Kristoffersna, Američana Ligetyja, Nemca Luitza in Dopferja… Presenečenje sta pripravila tudi druga polfinalista: slalomski specialist Šved Adre Myhrer in Nemec Dominik Schweiger, čigar najboljša uvrstitev svetovnega pokala je bila do včeraj 19. mesto. Danes bo v Madonni di Campiglio moški slalom (prva proga ob 17.45, druga ob 20.45).

Izidi paralelnega veleslaloma: 1. Jansrud, 2. Svindal (oba Nor), 3. Myhrer (Šve), 4. Schweiger (Nem), 26. Kranjec (Slo), svetovni pokal – veleslalom (po 5 tekmah): 1. Hirscher (Avs) 363, 2. Muffat - Jeandet (Fra) 252, 3. Neureuther (Nem) 209, 31. Kranjec 38, skupno (po 12 tekmah): 1. Svindal 600, 2. Hirscher (Avs) 543, 3. Jansrud 407.