Vodstvo Splošne bolnišnice Celje je že pred časom predlagalo ministrstvu za zdravje, da bi odprtje in začetek delovanja Urgentnega centra Celje (UCC) zaradi nedokončanih obrtniških del, pomanjkanja kadra in nekaterih drugih odprtih vprašanj prestavili za tri mesece, vendar to zaradi dinamike črpanja evropskih sredstev žal ni mogoče. Urgentni center Celje so zato včeraj slovesno odprli, paciente pa bodo začeli sprejemati 30. decembra ob sedmi uri zjutraj. Čeprav so v bolnišnici in celjskem zdravstvenem domu zaradi tega v hudi časovni stiski, vodilni zagotavljajo, da bo varnost zdravstvenih obravnav na ustrezni ravni. Seveda pa se vsi zavedajo, da je utopično pričakovati, da se vsaj na začetku delovanje UCC ne bi kje zapletlo.

Po 44. členu pravilnika o službi nujne pomoči ima dežurna služba zdravstvenega doma sicer možnost, da po odprtju izkoristi 60-dnevni odlog začetka dela, vendar strokovni direktor ZD Celje zdravnik Milan Ratmajer zagotavlja, da tega ne bodo storili, čeprav vsaj na začetku pričakujejo kar nekaj težav. Razumeti je treba, da bo odprtje Urgentnega centra Celje velika sprememba tako za zaposlene kot tudi za paciente, čeprav na bolje.

»Danes se spreminja zgodovina celjskega zdravstva,« je dejal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Marjan Ferjanc, ki je po eni strani vesel zaradi nove pridobitve, po drugi pa zaskrbljen zaradi nerešenih vprašanj z državo. Ker pravilnik o delovanju nujne medicinske pomoči ni bil ustrezno noveliran, so se porajala vprašanja, kdaj se prehospitalna enota zdravstvenega doma sploh lahko seli v celjsko bolnišnico. »Težava je tudi na področju financ. Še vedno niso ustrezno postavljena merila za financiranje osnovne urgentne dejavnosti v urgentnem centru , še manj pa za pediatrični urgentni center. Ne glede na to začenjamo z delom v obeh, vendar pa pričakujemo od ministrstva za zdravje, da bo izpolnilo svoje obljube o ureditvi financiranja v prvih mesecih leta 2016. Zavedamo pa se, da veliko tvegamo,« je še dejal Ferjanc. Tudi direktorica ZD Celje Alenka Obrul je zaskrbljena in od ministrstva ter zdravstvene zavarovalnice pričakuje, da bosta čim prej pripravila pravne dokumente, na podlagi katerih bodo zaposleni v ZD Celje sploh lahko začeli delati v urgentnem centru.

Urgentni center Celje ima 1500 kvadratnih metrov površin in stoji tam, kjer bi sicer morala stati nadomestna novogradnja bolnišnice, ki so se ji morali zaradi finančne situacije v državi začasno odpovedati. Gradnja objekta, ki ima v kleti še več sto kvadratnih metrov površin za zaposlene, je stala 12,6 milijona evrov.