Tudi če imate radi keramične ploščice, ni nujno, da jih položite vsepovsod v kopalnici. Ploščice in fugirna masa niso tako nepropustne, kot velja tradicionalno prepričanje, zato niso idealna izbira za videz, trajnost in čistočo mokrih prostorov, kot so kopalnice ali kuhinje. Pravzaprav lahko z lesom v kopalnici naredite enkraten dizajn, ker ponuja barvo in globino ter ublaži videz trdih keramičnih površin. Poleg tega, da je trajna izbira za tla, je primeren tudi za oblaganje stropa, saj v kopalnico doda vzdušje naravne topline.

Pravilna zaščita površin in lesenih oblog

Seveda se je treba ob polaganju na strop zavedati morebitnih težav z vlago. Zato strokovnjaki priporočajo, da je v kopalnico vgrajen ventilator, najboljša zaščita pred v zrak dvigajočo se paro pa je zaščita stropne površine in lesa. Strop je pred polaganjem priporočljivo zaščititi s katranovim papirjem (črn papir, ki ga uporabljajo tudi pod strešniki), les pa s kuhanim lanenim oljem ali poliuretanom na vodni osnovi. Pri tem se je treba prepričati, da je lesena obloga res dobro prepojena. Katranov papir je vodoodporen in zadrži vlago, ki bi morebiti prodrla do stropa, tako da se vrne v prostor in se tam posuši.

S poliuretanskim lakom zaščiten les ohrani svojo lepoto in vidne žile. Priporočljivo je, da za opaž ne uporabimo navadnih desk, temveč deske na pero in utor, da čim bolj zmanjšamo možnost prodiranja vlage v stene. Če k lesenemu opažu dodamo omarice iz lesa (prav tako zaščitene pred vlago) v drugačni barvi, je prostor živahnejši in ublaži stroge linije zidov, kjer ti niso obloženi z lesom. Še posebno lepo je videti, če se lesena talna obloga iz predsobe brez prekinitve nadaljuje v kopalnico, kar stanovanju daje vtis večje pretočnosti.

Kot podlaga v kabini za prhanje

Kadar z lesom v kopalnici nočete pretiravati, ga lahko uporabite zgolj kot podlago v kabini za prhanje, saj je les pod nogami mnogo bolj prijeten kot ploščice ali pršna školjka. Obstajajo vrste lesa, ki so same po sebi odporne na vodo, na primer tikovina, preprosto pa jih je tudi čistiti z običajnimi gospodinjskimi čistili. Ne nazadnje pa lahko vodoodporne lesene rešetke postavite tudi na površino s keramičnimi ploščicami in tako ublažite njihovo hladnost, ko stopate iz kadi ali kabine za prhanje.

Vir: www.houzz.com