V Zrečah se bo pripravljalo 15 igralcev iz tujih klubov in šest iz slovenskih, na vprašanje, ali bo igralcem takoj povedal, kdo bo med potniki za Poljsko, pa selektor Veselin Vujović odgovarja: »Ne. Nesmiselno bi bilo, da peterici vnaprej rečem, da če ne bo poškodb in podobnih zadev, bodo ostali doma. S tem bi njihov motiv drastično padel, sočasno pa bi si mogoče podzavestno želeli poškodbe soigralca, da bi se znašli v ekipi. Vseh 21 igralcev enakopravno kandidira za 16 mest. Kdaj bom sporočil imena? Ko bo čas.«

Vratarji (Gorazd Škof, Matevž Skok, Klemen Ferlin): Primož Prošt (Göppingen) je zaradi poškodbe kolena in artroskopije ostal brez Eura 2016, za Aljošo Rezarja (Tremblay) je sezona po operaciji kolena že končana. Škof (Nantes) se je po operaciji komolca šele prejšnji mesec vrnil v pogon, pri 38 letih in pol pa sam priznava, da ne more celotnega turnirja odigrati in zdržati na vrhunski ravni. Konkurenca za Škofovo občasno zamenjavo ni spodbudna: Skok ne blesti v dresu Lübbeckeja, ki je zadnji v nemški prvi ligi in na 17 tekmah še ni zmagal (15 porazov, dva remija), Ferlin pa nima velike minutaže v Gorenju. »V rokometu je vratar skoraj pol uspeha,« ocenjuje Vujović, a za dve mesti na EP ima ob veteranu Škofu le dva, ki pa še nikoli nista branila na velikem tekmovanju.

Težko brez »bombarderja«

Leva krila (Luka Žvižej, Darko Cingesar, Simon Razgor): Kljub 35 letom je Žvižej nesporna številka ena, čeprav je jasno, da v zahtevni obrambi 5-1 ne more odigrati vseh tekem v celoti. Pri izbiri njegove zamenjave se Vujović se bolj nagiba k Cingesarju, 25-letnemu Škofjeločanu na začasnem delu v Mariboru, ki je v primerjavi s pet let mlajšim Razgorjem, ki igra v Belorusiji, boljši v obrambi, na katero stavi selektor.

Levi zunanji (Klemen Cehte, Borut Mačkovšek, Sebastian Skube): Od časov Aleša Pajoviča in Sergeja Rutenke ni pravih desnorokih »bombarderjev« z desetih, enajstih metrov. Košarkarsko visoki Nenad Bilbija (208 cm) je več poškodovan kot zdrav, Miladin Kozlina, njegov klubski kolega v drugoligaškem nemškem Mindnu, je uporaben le v obrambi, Mačkovšek se seli iz kluba v klub (nemški Eisenach je že njegova deveta igralska postaja pri 23 letih) in malo igra, Cehte igra v Združenih arabskih emiratih v nekakovostni ligi, ki ji Vujović pravi »liga bez briga« (v prevodu: liga brez skrbi)... Na srečo je tu vedno zanesljivi Skube, ki je sicer po »izobrazbi« srednji zunanji, a brez »šuterja« bo težko.

Srednji zunanji (Uroš Zorman, Dean Bombač, Miha Zarabec): »Zorman je takšno rokometno ime, da ga ne smem, nočem in ne želim zbrisati z radirko, ne da bi mu dal priložnost in ga testiral. Le on lahko sam sebe izbriše iz reprezentance s svojim vedenjem in odnosom, nikakor pa ne s svojo kakovostjo,« je ob prevzemu funkcije dejal Vujović. A od novembrskega turnirja v Nemčiji dalje Vujović (Mislil sem, da gre za zelo neugodnega tipa, pravi) o Zormanu govori le v superlativih, in če bo 35-letni član Kielc po poškodbi prepone povsem nared, bo številka ena. Bombač (Pick Szeged) je drugi strelec lige prvakov in trenutno v najboljši formi, med »atomskima mravljicama«, kot selektor pravi Zarabcu in Stašu Skubetu (Gorenje), pa se je odločil za prvega: igra v močnejšem klubu in tekmovanju, Skube, ki odhaja v madžarski Pick, pa v tej sezoni kaže slabše predstave kot v minuli. Marko Bezjak (Magdeburg) sicer dobro igra v Nemčiji, precej slabše pa že od nekdaj v reprezentanci, zato je odpadel.

Selektor pomilostil Gajića

Desna zunanja (Jure Dolenec, David Miklavčič): V Montpellieru igra Dolenec na visoki ravni (nedavno je podaljšal pogodbo s Francozi še za tri leta) in je številka ena na tem položaju. Po tem, ko se je zaradi številnih poškodb in nedavne operacije ramena reprezentančno »upokojil« 33-letni Jure Natek, po sezoni pa se bo verjetno še na klubski ravni v Magdeburgu, bo vrzel zakrpal vedno hvaležni Miklavčič (Tremblay).

Desna krila (Dragan Gajić, Vid Kavtičnik, Gašper Marguč): Po tem, ko je zaradi zasebnih obveznosti (ločitev, poroka, rojstvo otroka) izpustil junijsko in novembrsko akcijo, ga je Vujović javno kritiziral: »Ko je njegova žena rojevala, sem ga vprašal, čeprav se sliši malce vulgarno, ali rojeva on ali obstajajo zdravniki, ki to opravljajo. Tudi naše žene so rojevale brez naše prisotnosti, pa smo vsi preživeli.« A očitno sta Vujović in Gajić, ki je prejšnji mesec postal oče sina Nika, zgladila spore in prvi strelec (71 golov) in član idealne sedmerke na SP v Katarju je bil »pomiloščen«. Nedavna poškodba ahilove tetive ga je začasno oddaljila z igrišč, a »stroj za gole«, kot selektor pravi Gajiću, naj bi bil nared za Poljsko. Za Vujovića Marguč (Veszprem) ni sporen, vprašanje je le, ali bo prostor tudi za Kavtičnika, ki je nedavno še za tri leta podaljšal pogodbo z Montpellierom in ki lahko igra tudi na desnem zunanjem.

Krožni napadalci (Matej Gaber, Miha Žvižej, Blaž Blagotinšek, Vid Poteko): Ker bo treba igrati tudi obrambo 6-0, bo Vujović na EP vzel tri krožne napadalce. Na tem položaju naj bi bila »zacementirana« Gaber (po sezoni zapušča Montpellier in odhaja v Pick) in mlajši od bratov Žvižej (po štirih letih igranja v Toulousu je pred dnevi podpisal pogodbo z Montpellierom, kjer bo nadomestil prav Gabra), tretji potnik za Poljsko pa bo eden izmed dveh Celjanov, 21-letni Blagotinšek ali tri leta starejši Poteko.