Dež ima v Bohinju mlade. Kdor tega še ni občutil na svoji koži, bo to lahko opazil med vožnjo skozi prvo bohinjsko krožišče. Uredili so ga v velikem križišču v Bohinjski Bistrici, od koder je doslej prednostna cesta vodila desno proti jezeru, dolgo čakanje na vključitev v promet pa je zaznamovalo voznike, ki so prihajali po stranskih cestah bodisi s strani trgovskega središča ali z železniške postaje.

Ni prostora za ideologijo

V nasprotju z mnogimi občinami, ki so v zadnjem desetletju tekmovale, katera bo v krožišče postavila višji ali bolj barvito osvetljen vodomet, so Bohinjci vanj vpletli avtentično zgodbo iz narave. Pripoveduje jo skulptura dečka v srebrni barvi, ki se stiska pod dežnikom. »Imenuje se Dež ima v Bohinju mlade,« pravi avtor kipa, akademski slikar in profesor na pedagoški fakulteti Črtomir Frelih. Deček z dežnikom je sicer sprva krasil Ceconijev park v Bohinjski Bistrici. A njegovega koncepta, kot kaže, Bohinjci niso razumeli, saj so ga obdali z drugimi elementi, ki so zakrivali njegov pomen, tudi velik leseni dežnik, ki je dečkovega s skulpture nekoliko zasenčil.

»V krožišče smo želeli postaviti nekaj, kar simbolizira Bohinj, a ne spodbuja ideoloških opredeljevanj,« pojasnjuje bohinjski župan Franc Kramar, zato so se odločili za prizor iz narave. »V otroštvu, ko sem odraščal v Bohinju, sem bil pogosto moker,« še dodaja Frelih, ki zdaj živi v Radomljah.

Pozimi v krožišču ne bo deževalo

Sicer pa nevarnosti za dež v Bohinju, vsaj za tistega v krožišču, od jeseni do pomladi ne bo. »Vodo bomo čez zimo zaprli, da vozišče ne bi poledenelo in povzročilo kakšne prometne nesreče,« pravi Kramar. Tokrat so jo priključili le poskusno, kar je med pešci in vozniki zbudilo precej zanimanja. »Pogosto kdo po krožišču odpelje več krogov, da si ogleda skulpturo,« so nam povedali domačini.

Pa tudi obotavljanja, predvsem pri starejših voznikih, ali je desna res edina ustrezna smer vstopanja v krožišče, je kar nekaj, opažajo. Kljub temu v mesecu dni od odprtja krožišča za promet po besedah vodje policijskega okrožja Bohinj Aleša Rozmana niso zabeležili nobene prometne nesreče. Morda tudi zaradi bližnjega parkirišča ne, na katerem radovedneži pustijo svoj avtomobil in si novo bohinjsko pridobitev ogledajo kot pešci. Te možnosti ljubitelji glasbenega velikana, pokojnega Slavka Avsenika, nimajo. Do spomenika njegovemu ustvarjanju v čast v velikem krožišču v Lescah vodijo le ceste, prepovedane za pešce. A tako morda kdo vendarle spregleda, da je klaviatura harmonike, ki je del obeležja, s tipkami za poltone posejana v nenavadnem vrstnem redu. To sicer Slavka Avsenika, kot je povedal ob odkritju spomenika, ni motilo...