Zadnji konec tedna pred božičnimi in novoletnimi prazniki je gneča na slovenskih cestah nekaj običajnega in pričakovanega. A takega kaosa, kot je nastal v soboto dopoldne, ni mogel predvideti nihče. Družba za avtoceste se sicer izgovarja na »nepredvidena nujna vzdrževalna dela«, njihov izgovor pa je na trhlih temeljih. Vsekakor povsem nerazumljiv tisočem, ki so soboto namesto pri prijateljih in sorodnikih preživeli na eni od cest na širšem celjskem območju. Zgolj za hitro ponazoritev: radijsko obvestilo je voznike na poti iz Ljubljane v Maribor usmerjalo prek Slovenj Gradca in Dravograda. Za Gorenjce je bila najhitrejša pot do Štajerske prek Avstrije!

Gneča in popoln prometni kolaps pa nista bila edino, kar je soboto na celjskih cestah naredilo tragično. V dveh ločenih prometnih nesrečah sta življenje izgubili dve Romunki.

Dolge kolone in nervozni vozniki

»To je katastrofalno. Če bi vedel, kaj se bo zgodilo, se ne bi nikoli odpravil na pot«, nam je razlagal Tone Bajc iz Postojne, ki se je z družino odpravil na obisk k sorodnikom v Maribor. V Celju je zavil z avtoceste in se v koloni počasi premikal skozi Škofjo vas proti Vojniku, vendar je moral pri prvi avtobusni postaji ustaviti, da je sin, star kakšnih deset let, skočil za prvi grm in opravil malo potrebo. Žena je sedela na zadnjem sedežu ob dojenčici, Bajc pa je živčno postopal okoli avta in strastno kadil cigareto, da bi se vsaj malo pomiril.

Na Darsu pravijo, da je do sobotnega prometnega kolapsa prišlo zaradi spleta nesrečnih okoliščin, torej zaradi dveh tragičnih prometnih nesreč in nujnega popravila vozišča v predoru Pletovarje.

Glede predora Pletovarje so pojasnili, da so vzdrževalci na cestišču odkrili ploščo, ki je predstavljala nevarnost za voznike. Šlo naj bi za nekakšno luknjo, ki jo je bilo treba takoj zakrpati in asfaltirati, kar naj bi bilo tudi vzrok, da so ta del avtoceste zaprli. Na Darsu so priznali, da so dela izvajali v izjemno neprimernem času, vendar da zaradi varnosti voznikov ni šlo drugače. Del torej izključno zaradi varnosti niso mogli prestaviti na kakšen drug datum, denimo na današnji dan, ko promet zagotovo ni tako zgoščen, kot je bil zaradi bližajočih se praznikov v soboto, so prepričani na Darsu.

Lahko bi popravljali prej!

Kljub temu pa so se razburjeni vozniki spraševali, ali se je plošča v predoru Pletovarje močno poškodovala kar čez noč oziroma ali ne bi bilo pametneje, da bi se popravila lotili kakšen dan ali dva prej in ne ravno ob koncu tedna. Iz pojasnila Darsa je jasno razvidno, da usodna luknja res ni nastala nenadoma, da je vzdrževalci niso odkrili šele v petek, ampak so jo opazovali že dalj časa. To seveda pomeni, da bi se lahko ob modrem predvidevanju dogodkov za sanacijo odločili že prej in ne ravno ob koncu tedna.

Na Darsu so na svoji spletni strani napovedali, da bodo predor Pletovarje popravljali do nedelje zvečer, vendar so ga že v soboto proti večeru odprli. Pri tem se seveda zastavlja vprašanje, kako je uspelo gradbincem dela, ki so bila sprva predvidena za dva dni, opraviti tako hitro. Samo upamo lahko, da ne na račun kakovosti. V celoti so namreč morali odstraniti okoli 80 metrov betonskega vozišča vključno s poškodovano in zamočeno podlago, nato je bilo treba nasuti manjkajoči tampon, vgraditi tri asfaltne plasti in na koncu izvesti še talne označbe.

Predor Pletovarje je eden starejših slovenskih predorov. Obe cevi prvega predora sta bili zgrajeni okoli leta 1975 in sta služili svojemu namenu 19 let. Iz starega predora je bil promet v novozgrajeni vzporedni predor preusmerjen januarja 1996. Izvajalec je bil ljubljanski SCT, gradbena dela pa je opravil v dveh letih. Predor je bil od takrat večkrat potreben popravil.

Tragično pri Celju …

Do prve hude prometne nesreče je prišlo prav zaradi zastojev na cesti, in sicer že v noči na soboto. Zgodilo se je med izvozoma Celje zahod in Celje center, in sicer okoli 0.30 zjutraj. Kot so sporočili s PU Celje, je 43-letni romunski voznik tovornega vozila zaradi neprilagojene hitrosti trčil v v koloni stoječe tovorno vozilo, ki ga je vozila državljanka Madžarske. »Nihče ne ve, kaj mu je bilo. Bilo je sicer res sredi noči in zato povsem temno, svoje je prispevala tudi gosta megla,« je povedal direktor celjskih poklicnih gasilcev Janko Požežnik. Voznik tovornjaka je namreč z vso hitrostjo trčil v stoječ tovornjak pred njim, kabina je bila popolnoma izmaličena, v zveriženi pločevini se je voznik hudo poškodoval, medtem ko je njegova 53-letna sopotnica zaradi hudih poškodb že na kraju nesreče umrla. Voznica madžarskega tovornega vozila in njen sopotnik v prometni nesreči nista bila poškodovana. »Reševanje je bilo izredno zahtevno. Kabina tovornjaka je bila zmečkana in vseh šest gasilcev, ki so bili v ekipi, je moralo uporabiti vse svoje znanje, da so rešili voznika in iz pločevine žal izrezali tudi umrlo sopotnico,« je napore gasilcev opisal Požežnik.

… in pri Vranskem

A reševalna akcija pri Celju za gasilce ni bila edina. Do še bolj nenavadne nesreče z več udeleženimi vozili in enako tragičnim epilogom je namreč prišlo v soboto popoldne, ko so se ceste na Celjskem že ves dan dušile v prometu.

Zgodilo se je malo pred tretjo uro popoldne malo pred izvozom Vransko v smeri proti Celju. 35-letna voznica osebnega vozila peugeot 206, romunska državljanka, ki je vozila iz Ljubljane proti Mariboru, je najprej z levim delom svojega vozila trčila v kovinsko varnostno ograjo, natančneje v kovinski stebriček varnostne ograje. Pri tem je z vozila odtrgalo levo prednje kolo. Po približno 300 metrih drsenja se je vozilo ustavilo ob levem robu avtoceste, obrnjeno v smeri vožnje. Takoj za njo je pripeljal voznik audija, ki se je nesreči skušal izogniti tako, da je zapeljal na desni avtocestni pas. A je pri tem zaprl pot avtobusu s 55 potniki, ki se je audiju izognil tako, da je zapeljal na odstavni pas. Tam pa je stal golf, saj so potniki v njem ustavili zato, da bi pomagali voznici prej omenjenega peugeota. Voznik in njegov prednji sopotnik sta izstopila iz vozila in odšla proti vozilu voznice, ki je obstalo na levem prometnem pasu. V vozilu pa je ostala 24-letna sopotnica. Druga žrtev črne sobote na celjskem. Avtobus je namreč zadel golfa, 24-letnica je ostala ukleščena v njem. Iz avta so jo celjski gasilci rešili, a so bile poškodbe tako hude, da je umrla na kraju nesreče. Nihče od ostalih udeležencev iz obeh osebnih vozil ni bil poškodovan, prav tako ni bil poškodovan voznik avtobusa, kot tudi nihče od 55 potnikov na avtobusu. Vsi udeleženi v prometni nesreči so bili romunski državljani. »Vedno se je do kraja nesreče težko prebiti, v soboto je bilo še toliko težje. Bilo je ogromno vozil, ogromno ljudi, na avtobusu tudi nosečnica, s katero je bilo k sreči vse v redu. Žal se je tudi ta nesreča končala tragično,« je še to intervencijo gasilcev opisal njihov direktor Janko Požežnik.