19. december letošnjega leta bo za vselej zapisan v športno zgodovino kot dan, ko sta na tekmi smučarskih skakalcev za svetovni pokal konkurenco premagala brata. Slovenski šampion Peter Prevc je drugič zapored, skupno pa osmič v karieri slavil zmago in še povečal prednost v skupnem seštevku, pomoč v boju z glavnimi konkurenti pa je tokrat dobil še od mlajšega brata Domna, ki je osvojil drugo mesto in pri 16 letih prvič stopil na zmagovalni oder na tekmi svetovnega pokala.

Peter je po zmagi na prejšnji tekmi v ruskem Nižjem Tagilu prvič v sezoni nastopil v rumeni majici vodilnega tekmovalca v skupnem seštevku, kar pa mu očitno ni predstavljalo dodatnega pritiska, temveč ga je le spodbudilo, da je naredil nova dva odlična skoka, s katerima je prepričljivo zmagal. Vodil je že po prvi seriji, ko je z daljavo dneva (139,5 metra) prvemu zasledovalcu, Nemcu Richardu Freitagu, bežal za skoraj 13 točk, v finalu pa je pristal pri 134 metrih in odpravil vse dvome o zmagovalcu. Njegov mlajši brat Domen je skočil 133,5 in 134 metrov in prav tako dokazal, da se zna kosati s pritiskom. Čeprav je prvič v karieri po prvi seriji zasedal mesta pri vrhu, bil je tretji, je v drugo skočil še bolje in se pomaknil na drugo stopničko ob bok starejšemu bratu. Tretji je bil 43-letni japonski veteran Noriaki Kasai, ki se je na zmagovalni oder z odličnim drugim skokom prebil z 12. mesta po prvi seriji.

Petru novi čevlji niso ustrezali

»Zame ni nikoli popolno, vedno iščem, kje sem lahko boljši. Vedno bom našel jutri nov izziv, da sem še boljši in uspešnejši. Vesel pa sem, kaj se je zgodilo danes po iskanju občutkov na skakalnici dan prej. Veliko bolje se je izteklo. Preizkusil sem namreč nove čevlje, s tem običajno nimam težav, tu pa je taka skakalnica, ki ne dovoljuje takih preizkusov on menjav čevljev. Tudi celotno predstavo, kako skočiti, sem vzel drugače in zato je bilo danes lažje,« je za STA po tekmi povedal Peter Prevc, ki je bil vesel, da je bil uspešen tudi njegov brat: »Pritisk je vedno, če si prvi ali 30. Po prvi seriji ni nikoli pol dela opravljenega, ker lahko v finalu pridobiš ali izgubiš deset mest. Šele po finalu je vse opravljeno, prej pa še prav nič. Vesel sem tudi, da je prišel Domen zraven in je tako dobro skakal. Obenem pa je dejstvo tudi to, da sva tekmovalca, in vsak izmed nas želi prikazati kar največ.«

»Dobro, zelo sem zadovoljen s skoki. Nisem čutil kakšnega pritiska, šel sem normalno v finale z nalogo, ki mi jo je dal trener Goran Janus. Ne glede na to, ali ti skakalnica ustreza ali ne, je treba nalogo opraviti. Bil je poseben občutek, ko sem stal na zmagovalnih stopničkah, pa obenem tudi nič posebnega. To je lahko dodatni motiv ali pa tudi breme pred nedeljsko tekmo. Začeti jo bom skušal normalno, tako kot danes,« pa je dejal drugi slovenski junak dneva Domen Prevc.

Z dvojno zmago je bil seveda zelo zadovoljen tudi trener slovenskih orlov Goran Janus. »Odlično je bilo spremljati zadnje skoke na trenerski tribuni. Ne vem, kaj naj rečem. Zgodovinski trenutek, prvič dva brata na prvem in drugem mestu v pokalu. Čestitke Petru in Domnu za odlične skoke. Peter je v petek preizkusil nove čevlje in je šel potem nazaj na stare, ki so očitno pravi. Zanimivo je tudi, da je bil Noriaki Kasai pri 43 letih tretji, če odštejemo 16 let, ki jih ima Domen, pridemo do kar zanimive številke,« je povedal za STA.

Točke sta v Engelbergu od Slovencev osvojila tudi Anže Lanišek, ki je bil 24. (126,5 in 122,5 metra) in Jurij Tepeš z 28. mestom (125 in 120 metrov). V finale se nista uvrstila Robert Kranjec, ki je končal na 37. mestu (120 metrov), in Anže Semenič, ki je bil 43. (120 metrov).

Z drugo zmago v sezoni je Peter Prevc povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ima 464 točk, več kot 100 točk na drugem mestu zaostaja Severin Freund (359), ki je bil danes le osmi, tretji pa je tokrat peti Norvežan Kenneth Gangnes (310). Na visoko osmo mesto se je z uspehom kariere prebil Domen Prevc (166).