»V smučini sem se dobro počutila. Žal je bila takrat, ko sem zgrešila dve tarči leže, tekma za boljši dosežek zapravljena,« je bil komentar razočarane Andreje Mali v cilju včerajšnje sprinterske preizkušnje na Rudnem polju. Opis za 38-letno Kamničanko ne bi bil nič posebnega, saj je po nastopu skoraj vedno »zadovoljna, z dobrimi občutki«. Le da se tokrat to o dobrem počutju zdi smešno in ironično, v idealnih razmerah pod Viševnikom je dosegla okroglo, 100. mesto. Primer ni norčevanje iz slabega slovenskega dneva pod Viševnikom, kjer je vzdušje narekovalo 300 zvestih ljubiteljev biatlona. Niti izkušena biatlonka ni želela na tako poseben način kot gledalka zaznamovati okroglih sto posamičnih tekem svetovnega pokala na Pokljuki, ki bo danes na ženski zasledovalni preizkušnji.

To je bil dan, ko niti Teja Gregorin ni posegla višje kot dan prej mladi Gorjan Miha Dovžan (47. mesto). Na repu razpredelnice z junakinjo Francozinjo Marie Dorin Habert sta bili tudi Anja Eržen in Urša Poje. A če je za komaj 18-letno biatlonko iz Lipsenj pri Grahovem na Notranjskem 83. mesto z zgolj eno zgrešeno tarčo spodoben nastop, vreden dometa najmlajše v karavani svetovnega pokala, je za preostalo trojico skrb vzbujajoč december 2015. Nekaj zelo podobnega, kot je doletelo tudi Jakova Faka in fante z izjemo Klemna Bauerja, ki bo danes z najboljšega izhodišča (18. startno mesto) reševal ugled na zasledovalni tekmi, 50. moški na Pokljuki. Jakov Fak (36.) starta minuto in pol za Nemcem Schemppom. Ihanec ima tudi največ realnih možnosti za nedeljske tekme elitne trideseterice v skupinskem startu, da ubrani sloves domače reprezentance.

Andreja Mali je zgolj kot primer, da se tudi največji znajdejo v krizi. Izkušena biatlonka že petnajsto sezono nastopa med biatlonkami (z 90 uvrstitvami med trideseterico), na prelomu stoletja je razveseljevala s stopničkami svetovnega pokala v tekih. »Mislila sem, da tečem zelo solidno,« so jo kljub ogromno izkušnjam varali občutki. Ura je pokazala skoraj tri minute zaostanka v teku za najhitrejšo Nemko Gossnerjevo. »Razočarana sem, a leta so me izučila, da to nič ne pomaga. Dejstvo je, da je v teku nemogoče kaj storiti čez noč. Potrebni so tedni. Vzroke lahko išče predvsem vsak pri sebi, ob pogovoru s trenerjem. Še vedno sem motivirana. Sezone še ni konec. Bodo pa na svetovnem prvenstvu v Oslu marca tekme sezone,« je uteho našla najstarejša v karavani.

Od svoje tekaške ravni je oddaljena tudi Teja Gregorin. Ni bila med štiridesetimi najhitrejšimi v smučini. Skromna tekaška forma se vleče že ves december. Slabše streljanje od pričakovanj pri Gregorinovi (2), Malijevi (4) in Erženovi (5) je zgolj pika na i slabim dosežkom. Čudeža v teku ni, na Pokljuki z zahtevno konfiguracijo še najmanj. Teja Gregorin je jeseni kazala zavidljivo pripravljenost z obeti na vrnitev v zlate čase, ko je težko zdrsnila iz petnajsterice, sedaj toži iz tekme v tekmo. »Ne gre in ne gre. Mučim se na žive in mrtve, pa ne gre. Vedela sem, da moram zadeti vse tarče, če bi želela spodoben dosežek, a se ni izšlo,« pravi Gregorinova, ki bo tako edina Slovenka na današnji jubilejni 100. tekmi na Pokljuki.

»Slabo je,« je s težkim srcem moral priznati tudi trener Tomaš Kos. »Verjamem, da so se dekleta borila. Vedel sem, da tekaška pripravljenost ni na najvišji ravni, a sem vseeno upal, da bo bolje. Žal jim kljub idealnim pogojem na strelišču ni uspelo ustreliti, kot znajo,« je bil razočaran. Slovenija je v pokalu narodov na 18. mestu (moški 14.), kar je najnižje v decembrskem delu v dobi, ko je biatlon postal ena bolj priljubljenih panog tudi v Sloveniji. Trenerski kruh ni lahek. Posebej zadovoljna proti Bledu nista odhajala niti nekdanja trenerja slovenske reprezentance. Uroš Velepec je imel Ukrajinko Džimovo na 19., Vladimir Korolkevič Belorusinjo Skardinovo na 21. mestu.

Vseeno je za Tomaša Kosa situacija najbolj neugodna, odkar je leta 2000 prišel v Slovenijo. Takole je povedal: »Zavedam se stanja. Upali smo, da se bo tekaška raven forme na Pokljuki obrnila navzgor, a se je navzdol. Žal. Nerodno je, da v takem stanju ni zgolj eden ali dva. Pripravljalno obdobje do konca jeseni je dobro uspelo, saj razen Klemna Bauerja drugi niso imeli velikih težav. Tudi sedaj je čudno, da je njihovo splošno počutje dobro. Iščemo razloge. Krvna slika vzrokov ni pokazala. So uganke, a verjamem, da bomo našli rešitev in cilje usmerili proti SP v Oslu. Jakov? Z zanimanjem čakam današnjo tekmo. Mogoče je bil v četrtek le slab dan.«

Izidi včerajšnje preizkušnje na Pokljuki: 1. Dorin-Habertova (Fra) 20:17 (0 zgrešenih), 2. Dahlmeierjeva +1,1 (0), 3. Hildebrandova (obe Nem) +0:13 (0), 47. Gregorinova +1:54 (2), 86. Pojetova +3:23 (1), 99. Erženova +4:14 (5), 100. Malijeva (vse Slo) +4:19 (4); skupno: 1. Soukalova (Češ) 262, 2. Dorin-Habertova 255, 3. Hildebrandova 254, 4. Wiererjeva (Ita) 219, 45. Gregorinova (Slo) 26.