Letošnja sezona lige ABA je izenačena kot že dolgo ne. Na vrhu kraljujejo Budućnost, Crvena zvezda in Cibona, vodilno četverico z nekoliko zaostanka zaokrožuje Mega Leks, nato pa klube med 5. in 13. mestom ločita le dva poraza. V tej deveterici so tudi vsi trije slovenski predstavniki, ki bodo v 15. krogu z uspehi poskušali zadržati ali izboljšati svoje mesto na lestvici. Tajfun bo danes ob 19. uri gostil Cibono, Krko ob 21. uri čaka gostovanje v Zadru, Olimpija pa bo jutri ob 17. uri v Stožicah merila moči z Igokeo.

Najbolj krvavo zmago potrebuje Olimpija, ki je od slovenskih predstavnikov v jadranskem tekmovanju po 14 krogih najslabša. Ljubljančane trenutno 11. mesto na lestvici jezi, a je realen odraz dosedanjih prikazanih iger. Trener Gašper Potočnik bo proti Igokei znova lahko računal na Blaža Mesička, ki je tekmo proti Oldenburgu izpustil zaradi trebušne viroze, medtem ko je nastop Mihe Lapornika še pod vprašajem. Na drugi strani bodo gostje močnejši za dobrega znanca slovenskih igrišč Chrisa Bookerja, ki je eno sezono preživel pri zmajih, kar tri pa pri Krki. Američan je z novim delodajalcem podpisal pogodbo do konca sezone.

Podobno kot Ljubljančani so bili tudi Novomeščani med tednom uspešni v Evropi, ko so na kolena v prvem krogu drugega dela Fibinega pokala spravili izraelski Maccabi Rand Media. Zmaga je bila nekakšen obliž na zadnje poraze v jadranskem tekmovanju, kjer je Krka klonila na štirih od zadnjih petih obračunov. Nekoliko slabše gre v zadnjem obdobju tudi Zadru, ki je izgubil dva dvoboja zapored. »Po tekmi z Maccabijem, v kateri smo se zelo iztrošili, smo imeli malo časa za pripravo, poleg tega pa smo seveda še vedno brez novega organizatorja igre,« je nekakšen opomin vodstvu kluba izrekel trener Krke Ivan Velić.

Tajfun in Cibona sta moštvi v formi. Šentjurčani so dobili pet od zadnjih šestih obračunov v ligi ABA, medtem ko je Cibona na obeh tekmah pod vodstvom novega trenerja Damirja Mulaomerovića še neporažena. »Po dveh gostovanjih se nove domače tekme že prav veselimo, saj verjamem, da nas v Golovcu znova čaka izjemno vzdušje,« na domače navijače stavi strateg Tajfuna Dejan Mihevc.

V ligi Telemach bodo moštva igrala tekme 9. kroga. V vnaprej odigranem obračunu med tednom je Rogaška premagala Hopse na gostovanju. Današnji pari: Elektra – Portorož (ob 19. uri), Lastovka – Šenčur (19.30) in LTH Castings – Zlatorog (ob 20. uri).